Thuiswerken, het is een term die het afgelopen jaar erg vaak voorbij kwam. Om het Corona virus onder controle te krijgen, is het verstandig om meer vanuit huis te werken, zodat je niet besmet kunt worden, of anderen kunt besmetten als je nog niet bent getest. Uiteraard vraagt dit thuiswerken nogal iets van ons. We moeten een behoorlijk deel van ons leven anders in gaan richten en daarnaast is er de behoefte om dus thuis een werkplek te creëren. Niet iedereen heeft die mogelijkheid en dus wordt er gekeken naar de mogelijkheden van een verbouwing. Uiteraard moet hier de ruimte voor zijn en het moet soms goedgekeurd worden door de gemeente waar je woont, maar daarnaast moeten veel mensen geld lenen voor zo’n eventuele verbouwing. Feit is namelijk dat een verbouwing duur is, en vaak meer geld kost dan je denkt of hebt beraamt.

Veel uitgaven bij een verbouwing

Zoals gezegd kost een verbouwing geld. Er moet allerlei materiaal aangeschaft worden, zoals stenen, isolatiemateriaal, ramen, kozijnen, etc. Als de verbouwing dan klaar is, dan moet die nieuwe ruimte, of verbeterde ruimte, ook nog ingericht worden. Je moet dan op zoek naar een vloer, naar gordijnen of andere raamdecoratie, misschien moet de afwerking zelfs wel door een professional gedaan worden, wat behoorlijk veel extra kosten met zich meebrengt. Hieronder enkele oplossingen om aan geld te komen voor een dergelijke grote verbouwing. 

Een lening afsluiten

Geld lenen blijft natuurlijk een grote stap en dat is heel logisch. Het is spannend om een lening aan te gaan die je uiteindelijk ook weer moet afbetalen. Een lening zorgt er echter voor dat je ‘extra’ geld hebt voor je verbouwing en dat je niet jaren hoeft te sparen hiervoor. Als je je goed laat informeren en je financiële situatie realistisch bekijkt, hoeft een lening echter niet eng te zijn. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je de maandelijkse aflossingen kunt betalen, zonder dat je onder druk komt te staan. Daarnaast is de rente op dit moment erg gunstig en is een lening relatief gezien goedkoop.

Zelf sparen

De goedkoopste manier om aan geld te komen is zelf sparen. De ene persoon kan dit wat beter dan de andere, en de één heeft hier ook wat meer ruimte voor, maar in principe moet iedereen met een vast inkomen wat geld apart kunnen leggen. Misschien niet elke maand, maar als je bijvoorbeeld een keer iets verkoopt, zet dat geld dan opzij. Misschien krijg je geld terug van de belastingdienst, zet dit dan ook opzij. Dertiende maand uitbetaald gekregen? Direct opzij zetten in een spaarpotje! Vaak zijn dit namelijk allemaal zaken waarvan het geld op gaat aan extra dingen. Je gaat misschien een keer extra op vakantie, of trakteert je zelf ermee op een nieuwe outfit. Doe dit eens niet en zet het geld apart, zodat je hiermee je verbouwing kunt betalen, of in ieder geval een groot gedeelte.

Huidige hypotheek verhogen

Een andere manier om een dergelijke verbouwing te financieren is door de overwaarde van het huis op te nemen en je huidige hypotheek te verhogen. Je profiteert dan van de lage hypotheekrente van dit moment. Door de hoge huizenprijs hebben huizenbezitters meer ruimte om op deze manier een verbouwing te financieren.

Bij het verhogen van de hypotheek moet je wel rekening houden met financieringskosten, die gelukkig wel in de hypotheek kunnen worden opgenomen. Een verbouwing financieren met de hypotheek is echter alleen interessant wanneer het bedrag minimaal 25.000 euro bedraagt.