U hebt een eigen woning en uw badkamer is aan vervanging toe. Of wellicht is uw badkamer nog wel up-to-date, maar wilt u van die badkamer nu eindelijk wel eens de badkamer van uw dromen maken. Nu zijn er natuurlijk veel zaken te bedenken die in een eigentijdse en van alle gemakken voorziene badkamer niet mogen ontbreken. Mocht uw badkamer nog niet over een (lig)bad beschikken, dan is een ligbad plaatsen beslist een van de zaken die op uw verlanglijstje moet komen te staan! Er gaat niets boven het plezier dat een fraai bad in een stijl naar uw smaak u te bieden heeft. Vraagt u zich nu af of dat wel haalbaar is, zelf een ligbad plaatsen? Met ons stappenplan ‘zelf een ligbad plaatsen’ komt dat zeker binnen bereik!

 

Een goede voorbereiding

Hoewel het zeker enige handigheid vergt, kunt u als doe-het-zelver in principe zelf een ligbad plaatsen. Om van een dergelijk project een succes te maken, is een goede voorbereiding wel een absolute must. Voordat u met de concrete werkzaamheden aan de slag gaat, zult u eerst een aantal beslissingen moeten nemen over het bad dat u wilt gaan plaatsen. Zo zult u moeten kiezen wat voor soort bad u precies wilt gaan gebruiken. Zelf een ligbad plaatsen heeft vanzelfsprekend alleen zin als u kiest voor een bad dat aansluit bij de ruimte die u ter beschikking hebt en bij de eisen die u aan het ligbad stelt. We zetten daarom voor u op een rijtje waar u zeker aan moet denken voordat u gaat klussen.

zelf-een-ligbad-plaatsen

Grootte en functionaliteit

Wat in ieder geval van belang is, is de grootte van uw badkamer. Hebt u een grote, een gemiddelde of een kleine badkamer? Dit bepaalt voor een belangrijk deel de mogelijkheden die u hebt om een ligbad te plaatsen. Kijk vooral ook goed naar de hoeken in de ruimte; niet alle badkamers hebben overal de standaard hoeken van 90 graden en als uw badkamer daarvan afwijkt, zult u moeten zoeken naar passende oplossingen. Naast de omvang van uw badkamer is het ook goed om vooraf stil te staan bij hoe u het ligbad precies wilt gaan gebruiken. Bent u niet zo dol op ‘badderen’ en zult u er voornamelijk in douchen? Wilt u een zodanig groot bad dat er meerdere kinderen tegelijkertijd in passen? Ook dit soort vragen dient u te beantwoorden voordat een ligbad plaatsen aan de orde is.

Stappenplan ligbad plaatsen

Voor de concrete uitvoering van een ligbad plaatsen, kunt u het onderstaande stappenplan aanhouden:

  • plaatsing voorbereiden
  • randen van het bad aftekenen
  • balkjes plaatsen
  • gasbetonblokken neerzetten
  • ligbad plaatsen in ombouw
  • kitten van de randen

Bij de voorbereiding moet u denken aan waterpas stellen, de sifon monteren en de afvoer op maat maken, aansluiten en controleren. De balkjes plaatst u onder de eerder afgetekende lijnen en zet u met spijkerpluggen in de muur vast. De gasbetonblokken plaatst u vervolgens tot de hoogte van de balkjes, waarbij u uiteraard rekening houdt met de plek waar de afvoer en het serviceluik (nodig in geval van verstoppingen) moeten komen. Het bad plaatst u in de ombouw nadat u sanitairkit op de balkjes heeft aangebracht. Het definitieve afkitten van de randen doet u nadat u het bad hebt laten vollopen. Met dit stappenplan komt zelf een ligbad plaatsen binnen ieders handbereik!