Een nieuwe badkamer kopen is een behoorlijk grote investering. Normaal dan ook dat er echt wel eens goed nagedacht moet worden over wat je nu exact in die badkamer wilt hebben staan. En misschien wel even belangrijk: wat je zelf kan doen om de kosten van de installatie en aankoop wat te drukken. Elke euro minder is immers weer een euro uitgespaard die ergens anders vast een leukere bestemming vinden kan.

Voorbereiding is alles

Een badkamer kopen die je niet zomaar even in de supermarkt. Wat ik zeggen wil: het is geen alledaagse gebeurtenis. Logischerwijze betekent dit ook dat het echt nuttig is je tijd er wel even in te steken. Denk even goed na over wat je nu exact in je badkamer wilt. Een ligbad? Liever douchecabines? Misschien een stoomcabine? Wat het ook is bereid je ter dege voor. Bekijk samen met een specialist de afmetingen van de badkamer en wat de mogelijkheden zijn voor die badkamer.

nieuwe badkamer kopen

Durf te wachten

Omdat de prijs van een badkamer best hoog te noemen is valt er wel wat te onderhandelen. Kortingen van gemakkelijk meer dan 10% zijn best mogelijk. Durf dan ook nee te zeggen tegen een offerte en wat concurrencten tegen elkaar uit te spelen. Die paar seconden moed kan je al snel een paar duizend euro uitsparen: niet slecht toch?

 

Installatiekosten: niet te vergeten

De installatiekosten van een badkamer kunnen al snel even hoog oplopen als de aanschaf zelf. Vergeet dan ook nooit hier voldoende rekening mee te houden. Dit is overigens ook waar je het meest op kan besparen bij de aanschaf van een nieuwe badkamer. Als je een beetje een handige harry bent is het aangeraden bijvoorbeeld zelf de vloer uit je badkamer uit te breken. Alleen dat al kan een paar duizend euro schelen. Ben je er zeker van echt handig te zijn kan je zelfs overwegen die douchecabines zelf te installeren. Let hier wel mee op: je wilt echt niet iets verkeerd doen en dubbel betalen achteraf. Niet zo handig? Aankopen bij een installateur en je bekomt meestal wel een leuke korting op bijvoorbeeld die stoomcabine.

Sober en schoon

Verlies je niet in de hype van het moment. Je kan nu dat Game of Thrones thema wel leuk vinden maar in een kamer die de nodige jaren mee moet gaan is dat over 10 jaar echt niet meer zo leuk. Tracht bij de aankoop zo neutraal mogelijk te gaan. Je kan de gewenste sfeer er dan zelf perfect inbrengen via de nodige accessoires. Veilig en leuk. Een bijkomend voordeel aan neutrale accessoires is dat deze makkelijk schoon te houden zijn. Het spreekt voor zich dat een badkamer toch echt wel de eigenschap moet hebben dat ze makkelijk schoon te houden is.

Vergeet de luchttoevoer niet

Een badkamer is om logische redenen een lekker vochtige plek. En waar vocht is kan schimmelvorming al snel de kop opsteken. Het is daarom van belang een goede ontvochtiging en luchttoevoer in je badkamer te hebben. Je kan goedkoop zelf een ventilatierooster installeren in je badkamer. Een andere optie is de deur een beetje te verhogen zodat de luchttoevoer goed kan doorstromen doorheen de badkamer.

Wees vooruitziend

Bij een nieuwe badkamer koop je het beste wat extra materialen van wat er gebruikt is. Tegels bijvoorbeeld. Mocht er in de nabije of verre toekomst er enkele kapot van gaan heb je de vervanging al in huis. Vergeet ook niet om het lichtplan goed op te stellen alvorens je jezelf die badkamer aanschaft. Zonder goed lichtplan komt die nieuwe aankoop echt niet tot zijn volle recht.
Neem dus zeker je tijd bij de aankoop van een badkamer en als je zelf iets kan doen is dat ten zeerste aan te raden. Je portefeuille zal je er dankbaar voor zijn.