Er zijn allerlei soorten behang die je kunt gebruiken voor het renoveren van je interieur. Nieuw behang zorgt direct voor een nieuwe, frisse uitstraling van je woning. Geef je huis een robuuste uitstraling met industrieel behang, of tover de logeerkamer om in een schattige babykamer met kinderbehang. En wat dacht je van jouw mooiste momenten aan de muur met fotobehang? De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder allerlei benodigd behang voor in jouw huis.

Papierbehang: old school

Papierbehang is de populairste keuze voor het behangen van ruimtes. Het is in verhouding goedkoop en kan daardoor sneller weer verwijderd worden om plaats te maken voor nieuw behang. Ga bij voorkeur voor de afwasbare variant die eenvoudig te verwijderen is. Papier gaat trouwens ook het langste van alle behangsoorten mee. Behangpapier is er in allerlei kleuren en dessins, met verschillende structuren, mat of in hoogglans en in metallic variaties. Een groot assortiment behangpapier vind je bijvoorbeeld bij Behangexpert.

Vliesbehang ofwel muurbekleding op vlies

Dit type behang wordt vervaardigd uit samengevoegde papier-, kunststof- en textielvezels. Het is stevig en je kunt er overheen schilderen wanneer je het beu bent. Het is eenvoudig aan te brengen en omdat je geen behangtafel nodig hebt is het dan ook vrij populair. Dit alternatief voor traditioneel behangpapier heeft ook een variant die speciaal is ontworpen voor het renoveren van oude muren: renovlies. Dit is in verschillende diktes verkrijgbaar en laat oude muren er weer als nieuw uitzien.

Verstevig de muren met glasvezelbehang

Glasvezelbehang verstevigt je muren door de glasvezels die het bevat. Het is dan ook uitermate geschikt voor het behangen van verouderde muren. Beschadigingen verdwijnen achter het behang, dat overigens prima tegen vocht kan. Dit brandvertragend behang kan naar wens perfect overgeschilderd worden en is stootvast.

Vinylbehang van… vinyl

De naam zegt het al: de bovenste laag van vinylbehang is van vinyl gemaakt. Dit zorgt ervoor dat dit behang vochtbestendig is en eenvoudig kan worden schoongemaakt. Vinyl behang koop je als vlakvinyl en schuimvinyl, wat egaliserend werkt. Sommige types van dit behang kun je zelfs gebruiken voor het behangen van je badkamer. Vinylbehang camoufleert direct oneffenheden in de muur en is scheurvast.

Textielbehang om de muren te bekleden

Ten slotte is er nog textielbehang, dat wordt gemaakt uit natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, wol, jute en zijde. Dit kan eventueel gecombineerd worden met synthetische materialen. Dit type behang is niet alleen decoratief, maar geeft je muur ook een warme uitstraling.

Vergeet niet de juiste behanglijm bij je behangsoort te gebruiken. En om voldoende behangrollen te kopen, want je zult niet de eerste zijn die zich daarin vergist. Koop je later behang bij en komen ze uit een ander kleurbad, dan kan zelfs bij dezelfde soort behang de kleur afwijken en dat zou zonde zijn van je zorgvuldig samengestelde interieur.