Wil je een mooie overkapping voor je terras maken en tegelijkertijd een aanwinst voor je huis, dan is een veranda aan je huis een prima idee. Hoe een veranda eruit moet zien, hangt vooral af van je eigen ideeën, je wensen en je smaak. Er is de klassieke Amerikaanse veranda, die vaak onderdeel van de woning zijn en volledig uit hout bestaan inclusief houten trapje. Maar het is ook mogelijk om een veranda te maken in je eigen stijl met je eigen materialen. Daarnaast zul je, als je zelf een veranda wilt bouwen, moeten weten of je een open of gesloten veranda met glas wilt. Welke veranda je ook gaat maken, je materiaal voor je veranda kun je gemakkelijk online bestellen op de website van Bouwbestel.nl.

Opbouw van een veranda

De standaard opbouw van een veranda bestaat uit de volgende onderdelen:

• Een houten vloer. Dit kunnen hardhouten planken zijn of gladde of geribbelde terrasplanken.
• Een overkapping. Dit kan een plat dak of een hellend dak zijn en bestaan uit verschillende soorten dakbedekkingen, zoals golfplaten, roofing of dakplaten, maar ook een glazen dak is mogelijk.
• Een verandahek. Dit verandahek, bestaat meestal uit hout, maar ook andere materialen zijn mogelijk.
• Wanneer een veranda hoger van de grond staat, vaak een trap om de tuin te bereiken.

De bouw van een veranda

De opbouw voor het dak
Je moet eerste bepalen hoe groot je veranda gaat worden en dit keurig afmeten. Uitgaande van een simpele veranda plaats je op vier hoeken staande palen van hout, die je met een betonvoer vast maakt aan de grond. Ook hier geldt weer: het gebruik van alle soorten materialen is mogelijk. De palen verbind je verticaal met elkaar door zwaardere palen die ook als dakdragers dienen aan de balen te bevestigen. Je hebt nu al een eerste geraamte. Om de veranda ook aan de woning te verbinden, moet je nog een muurdrager aan de muur bevestigen. Nu kan op de muurdrager en de dagdragers het dak gebouwd worden.

Het dak
Uitgaande van een simpel ontwerp, is dit een plat dak. Die je vol legt met dakbalken. Eventueel gebruik je langere dankbalken, die over de veranda steken als afdak. Het dak werk je verder af met dakplaten en daar overheen de dakbedekking. De dakbedekking kan elke dakbedekking zijn die je zelf het mooiste vindt.

De vloer
Je kunt de houten vloer laten rusten op dwarsbalken die je aan de onderkant van staande palen monteert. Leg wel eerst worteldoek over de grond, zodat onkruid niet door de vloerplanken komt. Je kunt de vloerplanken nu bevestigen aan de dwarsbalken. Je bouwt de vloer naar eigen wens, dus of de vloerplanken strak naast elkaar of met een opening.

Afwerking
Nu is het een kwestie van de afwerking van je veranda. Je kunt een verandahek plaatsen en een trapje. Je kunt ook ervoor kiezen de houten onderdelen te schilderen, te lakken of de staande palen te laten begroeien met een klimplant.