In en om het huis zijn er allerlei plekken waar schimmels kunnen ontstaan. Deze schimmels worden meestal veroorzaakt door een teveel aan vocht. Doe je er niets aan? Dan krijgen ze de kans om alsmaar verder te groeien. Het risico hiervan is dat je woning steeds verder aangetast raakt en kan gaan verzwakken. Schimmels kunnen ook gevaarlijk zijn voor je eigen gezondheid. Alleen al daarom is het goed om de vorming van schimmels zo veel mogelijk te voorkomen. Zo kun je op je kozijnen speciale neuslatten plaatsen.

Wat zijn neuslatten?

Neuslatten zijn brede latten die je op de onderdorpel van een kozijn plaatst. Deze latten lopen naar buiten toe schuin af, waardoor overtollig vocht er eenvoudig vanaf kan lopen. Ook zorgen de latten voor betere ventilatie. Deze dubbele werking zorgt ervoor dat je veel minder last hebt van kozijnen die vochtig blijven. Vervolgens heeft dit weer als positief effect dat er veel minder schimmelvorming zal plaatsvinden. Hiermee blijven je kozijnen in een veel betere conditie en gaan ze een stuk langer mee.

Waarom schuine latten plaatsen op kozijnen?

Schimmel op kozijnen voorkomen is de belangrijkste reden om deze speciale latten te monteren. Daarnaast voorkomen de latten ook andere ellende zoals bijvoorbeeld houtrot. Kozijnen met houtrot kunnen weliswaar hersteld worden, maar dit is vaak behoorlijk duur. Door het plaatsen van neuslatten bescherm je dus niet alleen je kozijnen, maar ook bespaar je jezelf een hoop gedoe en heel wat geld. In veel gevallen zijn de latten ook verplicht, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van isolerend glas in nieuwbouwhuizen en bij onderhoud in oudere woningen. Dit heeft ermee te maken dat de latten het isolatieglas beter beschermen, onder meer tegen lekken. Op die manier gaat je beglazing een stuk langer mee. Ook dit bespaart je weer veel geld. Verder kun je met de latten de onderhoudskosten aan je kozijnen met ruim de helft reduceren.

Keuze uit diverse opties

Wil je zelf ook schimmel op kozijnen voorkomen door het plaatsen van de speciale schuine latten? Dan heb je de keuze uit diverse opties. Natuurlijk zijn de latten verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je altijd de perfecte variant voor jouw kozijnen kunt kopen. Daarnaast kun je kiezen uit diverse materialen. Zo kun je latten van Accoya of hardhout kopen, maar ook zijn er varianten van steenvezel. Dit laatste materiaal is ontzettend sterk, onderhoudsvrij en ook kan het eenvoudig worden afgewerkt met een lak naar keuze. Dankzij speciale klik lijmpads kun je de latten gemakkelijk en snel aanbrengen. Overigens hebben neuslatten van steenvezel de uitstraling van echt hout. Je kozijnen blijven er dus prachtig uitzien!