Het isoleren van de muren van een woning kan een grote invloed hebben op de jaarlijkse energierekening, maar het vereist een zorgvuldige overweging vóór installatie door specialisten. Maar laten we in de tussentijd beginnen met het opdoen van ideeën op het gebied van woningisolatie.

Hoewel buiten- als binnenmuurisolatie je veel geld kan besparen op je energierekening, lijkt het isoleren van binnenmuren in vergelijking een eenvoudigere en goedkopere optie. In de eerste plaats is buitenmuur isolatie duurder dan het isoleren van de binnenmuren en brengt het veel werk met zich mee..

Wat is binnenmuurisolatie?

Bij deze methode wordt op de binnenzijde van buitenmuren een isolatiepaneel aangebracht om de thermische prestaties van het pand te verbeteren. Deze wordt daarna afgedekt met een nieuwe laag binnenmuur waarmee een spouwmuur wordt gerealiseerd. Dit dus vooral de manier van muurisolatie bij woningen die standaard geen spouwmuurisolatie hebben.

Het creëren van een luchtdichte laag is van vitaal belang, omdat het de tijd die nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken bij het inschakelen van de verwarming aanzienlijk kan versnellen. De warmte wordt onmiddellijk tegengehouden door de isolerende laag, zodat het interieur van de kamer sneller opwarmt.

Het isolatiemateriaal, steenwol – polyethyleen – kurk – houtvezel, dat inwendig wordt aangebracht, moet ook een weerstand hebben dat kan voldoen aan de eisen van een binnenmuur: stootvastheid en de mogelijkheid om planken, spijkers of andere voorwerpen aan te brengen op de afdekking van de binnenmuur.

Hoe binnenmuur isolatie te plaatsen

Hierbij zijn er verschillende manieren van installatie waarbij de manieren van installatie bijna allemaal hetzelfde zijn.

Methode 1: de meest gebruikelijke manier is isolatie plaatwerk in de muur vastzetten met ankers. Hiermee blijven de isolatieplaten goed op hun plek zitten zonder dat deze worden gelijmd of vastgeschroefd in de muur.

Methode 2: bevestiging rechtstreeks op de muur. Hierbij wordt het isolatieplaatwerk rechtstreeks op de muur wordt bevestigd. Als de muur relatief glad en in goede staat is, kan dit een doeltreffende en snelle methode zijn. De panelen kunnen rechtstreeks op de muur worden gelijmd met specifiek materiaal dat in de montagekit wordt meegeleverd. Indien nodig kunnen ook schroeven worden gebruikt. 

Methode 3: binnenmuurisolatie herstellen met tengels. De tweede optie is om de muur van een houten raamwerk te voorzien en deze secties op te vullen met isolatiemateriaal. Dit kan je doen door latten tegen de muur te bevestigen om een meer gelijkmatige bevestiging van de isolatie te verkrijgen of door latten over de isolatie te bevestigen.

Methode 4: aanbrengen van isolatie op de binnenmuur met een staanderwerk. Deze methode houdt dat een nieuwe muur wordt gebouwd en dat in de bestaande binnenmuur wordt aangemaakt. Deze methode neemt meer ruimte in beslag dan de andere manieren en is ook duurder en minder doeltreffend.