De meest bekende soorten spaanplaat zijn OSB, wat staat voor Oriented Strand Board en MDF, wat Medium Density Fibreboard betekent. OSB herkent iedereen direct, omdat je de houtsnippers ziet zitten. Dit materiaal wordt vaak gebruikt als ondervloer. Een OSB plaat kopen wordt echter ook gedaan om meubels mee te maken, of een inrichting van bijvoorbeeld een winkel. Een MDF plaat bestaat ook uit onder druk gelijmde houtvezels, die erg makkelijk in gebruik is, waardoor het veel gebruikt wordt in meubelbouw en het maken van woonaccessoires.

Kleine stukjes houtspaanders

Spaanplaten bestaan er in verschillende soorten, maar wat hen allemaal een spaanplaat maakt, is dat ze bestaan uit kleine stukjes houtspaanders, zoals OSB. Deze spaanders worden geperst met een organisch bindmiddel, zoals bijvoorbeeld kunsthars. Je kunt ook andere materialen gebruiken in plaats van houtspaanders, zoals rijststro, glasscherven en stro, alleen is het dan geen OSB meer.

OSB wordt voor de meest uiteenlopende doelen gebruikt

OSB wordt tegenwoordig voor allerlei toepassingen gebruikt. In de bouw wordt het bijvoorbeeld gebruikt als toepassing voor wanden of om een vloer, muur of plafond gelijk te trekken. Ook niet dragende scheidingswanden worden tegenwoordig van dit soort spaanplaten gemaakt. Om te zorgen dat er geen vocht in kan trekken (wat de plaat zacht maakt) moeten ze dan wel eerst bewerkt worden.

Erg goed materiaal om mee te werken

OSB is uiterst werkbaar, omdat verschillen in temperatuur er geen invloed op hebben. Zo zal het niet uitzetten of krimpen, zoals gewoon hout dat wel doet. Daarnaast kun je de OSB platen, schuren, schilderen, beitsen of lakken zonder dat dat enige invloed heeft. Je hoeft ook geen rekening te houden met een lengte- of breedterichting.

De kwaliteit vind je op de plaat

Over het algemeen kun je op de zijkant van een OSB plaat de gegevens ervan terugvinden. Daar staat hoeveel hout er per kubieke meter is gebruikt voor de plaat, waaruit je dan weer de kwaliteit kunt afleiden. Lichte platen bijvoorbeeld hebben een geperste hout hoeveelheid van 250 tot 400 kg per m3, middelzware platen 400 tot 800 kg per m3 en wil je OSB platen van de beste kwaliteit, dan moet je op zoek naar een waarde tussen de 800 en 1000 kg per m3.

Spaanplaten kunnen geperst worden van verschillende materialen

Er zijn verschillende kwaliteiten spaanplaat en deze wordt gebaseerd op de grootte van bijvoorbeeld de houtspaanders en de duur en druk van het persen. Houtspaanders kunnen gemaakt worden van allerlei verschillende zaken, zoals afvalhout en grote takken. De benodigde dikte van de uiteindelijke plaat wordt bepaald door de persduur en persdruk.