Goede kruipruimte isolatie zorgt voor een goede geleiding van alle vocht- en warmtestromen. In zo’n ruimte spelen namelijk twee processen een erg belangrijke rol:

  • vanuit de woning vloeit de warmte via de vloer naar de kruipruimte
  • vocht komt vanuit de kruipruimte, via de vloer, de woning in

Vloeren kunnen nooit 100% luchtdicht zijn, daarom wordt er altijd kruipruimte lucht aangezogen. Deze lucht komt uit de onbedekte aardbodem en kan vocht, radongas en nare luchtjes met zich meebrengen.

Het is het beste om bij de keuze voor de kruipruimte isolatie te kiezen voor een aanpak waarbij al het vocht  uit de kruipruimte wordt geblokkeerd en de warmte die uit de woning komt optimaal wordt tegengehouden.

Isoleer tegen de vloer, niet de bodem

De onderkant van de vloer is het warmste gedeelte in de kruipruimte. Die onderkant straalt zijn warmte af naar de kruipruimte bodem en funderingsmuur. Een groot deel van deze warmte is dus afkomstig uit de vloer en een ander deel is afkomstig uit de bodem zelf, dit is dan warmte die de kruipruimte bodem zelf heeft opgenomen in de zomer.

Het is dan ook erg belangrijk om de kruipruimte aan de goede kant te isoleren: tegen de vloer in plaats van op de bodem.

Funderingsmuren aan de goede kant isoleren

De kruipruimte wordt namelijk afgekoeld door ventilatie met koude buitenlucht en door de straling naar de koude funderingsmuren, die eigenlijk voor koelelementen zorgen in de kruipruimte. Ventilatie is makkelijk te beperken of af te sluiten, afkoeling via funderingsmuren is veel moeilijker op te lossen. Je moet namelijk niet een funderingsmuur aan de binnenkant isoleren, omdat deze muur dan vanuit de kruipruimte geen warmte meer kan opnemen, terwijl de afkoeling vanaf de andere kant gewoon doorgaat.

Hierdoor zullen de funderingsmuren kouder worden dan normaal waardoor er meer kou wordt doorgegeven aan de vloer, waardoor de randen hiervan kouder worden en er meer kans is op schimmel en huisstofmijt.

Reduceer het stralingsverlies

Een isolatielaag spuiten tegen de bovenkant van een funderingsmuur zoals men bij purschuim doet is dus eigenlijk ook een verkeerde manier om je huis te isoleren. Wil je warmteverlies door de funderingsmuur beperken, zorg dan dat je dit aan de buitenkant doet.

Je kunt dit echter omzeilen door bijvoorbeeld Thermoskussens tegen de vloer aan te brengen. Deze kussens reduceren het stralingsverlies tot zo goed als nul, waardoor de warmte in de vloer blijft. Hiermee wordt ook de verdamping van vocht uit de kruipruimte bodem aangepakt. Men plaatst namelijk een zeil op de bodem, al dan niet met de mogelijkheid tot drijven, omdat er in sommige kruipruimtes weleens vocht komt te staan. Dit zeil stopt de verdamping van vocht en aangezien de bodemfolie geen warmteweerstand heeft, kan de bodem onder het huis in de zomer de warmte opnemen en in de winter deze afstaan, zoals het hoort.