Kabelmanagement: weg met die warboel

Het is een gekend probleem in onze moderne maatschappij dat elk bureau een waar slagveld is geworden van rondzwervende kabels. Niet zelden heb je simpelweg zo ontzettend veel apparaten die aangesloten moeten worden dat het niet te vermijden valt dat alles in het honderd loopt. Zo’n kabelspaghetti is echter niet bepaald leuk om op te kijken en voornamelijk ook niet echt handig. Je hebt geen overzicht, geen orde en elke verandering kan wel vlotjes een uurtje prutsen betekenen. Maar hoe pak je kabelmanagement dan aan? Waarom zou je er iets aan doen en wat kan je zelf doen?

De voordelen

Degelijk kabelmanagement heeft eigenlijk enkel maar voordelen. Als het op kantoor is help je in één klap het schoonmaakpersoneel dat vlotter bij de werkplek geraakt en ook het IT personeel dat vlotter aan de slag kan. Een positief gevolg daarvan? Het vermijden van extra manuren en kosten. Zowel op kantoor als thuis op het bureau komt daar nog eens bij dat de werkplek veiliger is geworden en de extra orde een veel professionelere indruk zal geven. Je kunt niet meer struikelen over verdwaalde draden en iedere bezoeker kan duidelijk merken dat je dat tenminste de baas bent.

Kabelmanagement: hoe pak je dat aan?

De eerste stap van alles dat goed gedaan moet worden is steevast een inventarisatie. Neem dan ook een inventaris op van wat er eigenlijk allemaal moet gebeuren. Hoeveel kabels zijn het? Om hoeveel werkplekken gaat het? Zijn alle kabels wel broodnodig? Waar komen de stroompunten vandaan? Hoe veel stroomvoorzieningen zijn er nodig en wat is de lay-out van de ruimte? Na afloop van de inventarisatie heb je al een veel beter idee van de behoeften die je hebt.

Als je de behoeften eenmaal in kaart hebt kan je de nodige accessoires en apparatuur in huis halen. Het aanschaffen van kabelgoten voor op het bureau kunnen bijvoorbeeld al een grote stap in de juiste richting zijn. Hetzelfde kan gezegd worden over een kabeltunnel of een kabeldoorvoer in elk kantoor maken. Een fliptop in de grond is netter dan een losstaand element en ook een kabeldoorvoerklep kan een oplossing bieden afhankelijk van de behoeftes. Nog een wild idee daarbij is overigens om de kabels gewoon heerlijk zichtbaar te laten op een geordende manier: afhankelijk van de hoeveelheid kan dat wel eens hele leuke resultaten geven.

Toch hulp nodig?

Laten we eerlijk zijn: er zijn echt ontzettend veel opties die je kunt uitputten om aan degelijk kabelmanagement te doen. En de kans is daarbij bijzonder groot dat je totaal geen idee hebt wat je eigenlijk aan het doen bent. Er is immers nog een immens verschil tussen het wegwerken van kabels en het efficiënt wegwerken van kabels. Haal je wel het maximale uit dit aspect van jouw kantoor? Als je daarover twijfelt of gewoon door de bomen het bos niet meer kan zien kan het wel uitkomst bieden een projectinrichter aan te stellen om het kabelmanagement voor jou te regelen. Zo bespaar je jezelf niet alleen een heleboel kopzorgen maar kan je er bovendien zeker van zijn dat het in één klap goed gedaan is.