Nu je toch aan het bouwen of verbouwen bent, is dat ook meteen een goed moment om te zorgen dat je huis zo energiezuinig mogelijk wordt opgeleverd, toch? En daarom helpen we je graag een handje met wat lichtadvies…

Let op de fittingen

Je bespaart eenvoudig geld door thuis LED-lampen te gebruiken. Ze zijn duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld halogeenlampen, maar verbruiken tot wel 50% minder energie en gaan tot wel 20 keer (!) zo lang mee. Op midden en lange termijn is LED-verlichting daarom heel veel voordeliger dan gloeilampen, halogeenlampen, TL-verlichting, enzovoorts.

Over het algemeen kun je eenvoudig je halogeenverlichting door LED-verlichting vervangen, maar let op: niet alle armaturen en fittingen sluiten perfect op elkaar aan. Raadpleeg daarom een verlichting specialist om uit te sluiten dat je de verkeerde armaturen in je nieuwe woning plaatst.

Houd rekening met de wet van 2018

Want vanaf 2018 wordt de producten en verkoop van halogeenverlichting aan particulieren aan banden gelegd. Dat betekent dat winkels en groothandels hun bestaande voorraden nog mogen verkopen, maar de voorraden niet meer aangevuld worden. Vanaf 2018 is enkel nog de productie en verkoop van lichtbronnen met een energielabel A of B toegestaan.

Vanzelfsprekend dien je er dus rekening mee te houden dat je vanaf 2018 enkel nog spaar- en LED lampen kunt kopen. Zorg dat je huis hier klaar voor is!