Tips bij het installeren van een pelletkachel

De ideale manier om eenvoudig voor verwarming te zorgen in de woonkamer is door een pelletkachel te installeren. Dit is – zoals de naam het zelf zegt – een kachel die op pellets brandt. Pellets zijn kleine brokjes hout gemaakt van snippers en zaagsel. Deze snippers worden onder hoge druk in een machine samengeperst tot ronde staafjes, zogenaamde houtpellets (die je kunt verkrijgen op bijvoorbeeld toppellets.nl) en dienen als brandhout. Een pelletkachel installeren is gemakkelijk, maar de volgende handige tips zijn toch belangrijk om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan en het installatieproces eenvoudiger te maken.

Handige tips bij het aansluiten van een pelletkachel

Plaats een afvoerbuispellet kachel

Ook al komen er bij het verbranden van de pellets relatief weinig rook en gassen vrij, toch wordt het aangeraden een degelijke afvoer te plaatsen. Een gewone schouw kan bijvoorbeeld perfect dienen als afvoerkanaal, zodat er geen volledig nieuwe buis geplaatst moet worden. Als dit niet het geval is, kan een gewone kleine buis dienst doen als afvoer naar buiten.

Installeer een rook kanaal voering

Een dergelijke voering vermindert de omvang van het kanaal dat de pelletkachel moet ventileren. De hete gassen – ten gevolge van het verbrandingsproces – zullen opstijgen en de schoorsteen bovenaan verlaten. Meet hiervoor de lengte van de schoorsteen vanaf het midden van de vuurhaard onder de schoorsteen tot ongeveer 5 centimeter boven de rand van de schoorsteen. Monteer vervolgens het rookkanaal, en wikkel de kanaal voering in met de bijgeleverde isolatie en tape om alles vast te hechten. Op die manier kan het systeem in de schouw verankerd worden.

Zorg voor een goede elektrische aansluiting

Bepaalde delen in de pelletkachel werken op elektrische stroom, een elektrische aansluiting is dan ook belangrijk. Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt van de kachel is.  Dit kan een gewone standaard stopcontact zijn, maar wees er wel zeker van dat ze degelijk zijn aangesloten en voorzien zijn van een aarding en verliesstroomschakelaar.

Ventilatieroosters plaatsen

Om de warme lucht van de pelletkachel zo goed mogelijk in de woonkamer te blazen, is het belangrijk dat er ventiliatieroosters geplaatst worden.

De opslagruimte van de brandstof

Als de pelletkachel met de hand gevuld moet worden, dan wordt de opslagplaats voor brandstof het beste niet te ver van de kachel geplaatst. Anderzijds mag die ook niet té dichtbij staan, want dat verhoogt het risico op brandgevaar. Ideaal is om deze op te bergen in een aparte ruimte nabij de pelletkachel. Sommige types pelletkachels beschikken echter over een automatisch systeem dat de invoer van pellets verzekert. Hierbij kun je gebruik van een speciale container welke je voor enkele dagen vullen.

De aansluiting op het rookkanaal en vuurvaste ondergrond

Belangrijk is dat bij aansluiting aan het rookkanaal de verbindingen luchtdicht zijn, en eveneens dat de ondergrond onder de kachel vuurvast is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stenen platform of keramische tegels.

Extra tips bij het aansluiten van de pelletkachel

Het nauwkeurig volgen van de bijgeleverde handleiding is natuurlijk belangrijk om een goede installatie te verzekeren. Daarbovenop kun je het beste eerst al het benodigde gereedschap verzamelen voor je aan de klus begint, zodat je minder risico loopt om fouten te maken. Bij het aansluiten van afvoerbuizen is het aangeraden eerst de staat van de huidige schoorsteen na te kijken, het zou goed kunnen dat deze voorafgaande het installeren van de afvoerbuizen nog gereinigd moet worden voor een betere afvoer.