Een nieuwe radiator koop je niet elke dag. Je moet dit dan ook weloverwogen doen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw woning. Waar de keuze vroeger vrij makkelijk was om dat er niet veel keuze was, kun je nu zowel horizontale- als verticale radiatoren vinden in allerlei kleuren, maten en materialen. Kijk maar eens naar een merk als Thermrad, die bijvoorbeeld een erg uitgebreid assortiment hebben. Hoe kies je nu de juiste radiator voor jouw situatie? Lees verder en we helpen je hiermee.

Met welke factoren dien je rekening te houden bij de aanschaf van een radiator

Als je een radiator gaat kopen, moet je met een aantal factoren rekening houden. Denk aan de vorm van je ideale radiator, de plaats waar je de radiator komt te hangen en natuurlijk de warmtecapaciteit. Er bestaan verschillende types radiatoren: Je hebt design radiatoren, badkamer radiatoren, paneelradiatoren, radiatoren met vlakke- en geribbelde voorzijde, etc. Hiernaast kun je ook nog eens kiezen tussen horizontale en verticale radiatoren. En alsof het niet genoeg was, kun je ook uit verschillende soorten materialen kiezen, denk aan staal, aluminium, roestvrij staal etc. 

Ook de looks zijn belangrijk 

Aangezien een radiator door zijn afmetingen een duidelijk zichtbaar element in je kamer, is het belangrijk dat je een model kiest dat het beste bij de inrichting van de ruimte past. Tegenwoordig zijn deze producten in veel modellen, vormen, materialen en kleuren verkrijgbaar. Dit kan het aanbod natuurlijk nogal onoverzichtelijk maken, vandaar dat je eerst voor jezelf duidelijk moet hebben waar de radiator aan moet voldoen. Deels wordt dit ingegeven door de situatie, de afmetingen en stijl van interieur bijvoorbeeld, deels blijft dit een kwestie van smaak.

Belangrijkste is het verwarmen van de ruimte

Het design van een radiator is natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk blijft het een praktisch product dat als eerste functie heeft de ruimte te verwarmen. Het is daarom ook belangrijk om inzicht te hebben in de omvang van de te verwarmen ruimte. Je kunt de omvang van die ruimte erg makkelijk berekenen door de lengte, breedte en de hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. Indicatie van de nodige warmtecapaciteit van een radiator kun je berekenen door het kamervolume te vermenigvuldigen met het aantal watt dat nodig is voor je ruimte. Voor een gemiddeld huishouden is dat tussen 75 en 85 watt per ruimte.

Capaciteit berekenen

Is je huis goed geïsoleerd? Dan kun je 10 tot 25 procent van de berekende capaciteit aftrekken. Heb je een ouder huis en is deze niet zo goed geïsoleerd? Dan moet je er juist 15 procent bij op tellen. Als je denkt, ik heb hier helemaal geen tijd voor, dan kun je online genoeg sites vinden om de capaciteit te berekenen en zo erachter te komen welke radiator capaciteit je aan moet schaffen. Met behulp van zo’n online tool kun je het vermogen voor de ruimte waar je een radiator wil plaatsen makkelijk berekenen.

Bepaal de optimale plek voor de radiatoren

Je wilt natuurlijk geen energie verspillen. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat de optimale plek is in de ruimte om een verwarmingsinstallatie te plaatsen. Het is belangrijk dat de warmte, opgewekt door de radiator, zich evenwichtig verspreid. Het is aan te raden om radiatoren onder de ramen of in de buurt van deuren te plaatsen. Op deze locaties komt namelijk de meest koude lucht naar binnen.