De keuken is voor veel mensen één van de belangrijkste plekken in huis. Je brengt er veel tijd in door en meestal niet alleen om te koken of de vaatwasser in te ruimen. Steeds vaker wordt de keuken een deel van de leefruimte en wordt deze steeds verder geïntegreerd in de woonkamer. Bij veel huizen is er zelfs een vrije doorloop en gaat de ene ruimte moeiteloos over in de andere. Ga je vervolgens je woonkamer een nieuwe look geven, dan loop je er al snel tegen aan dat de stijl van je keuken eigenlijk ook niet helemaal meer past. Natuurlijk kun je dan een volledig nieuwe keuken laten plaatsen, maar misschien is dat wel helemaal niet nodig. Met een aantal makkelijke klussen is het namelijk zeker mogelijk om je keuken een nieuwe look te geven.

Maar…

Toch is er wel een belangrijke maar in dit verhaal. Voordat je hamer en beitel tevoorschijn haalt en de keukenkastjes te lijf gaat, is het wel van belang dat je eerst een goed plan maakt plus een goede afweging of het toch niet verstandig is om een nieuwe keuken te nemen. De belangrijkste vraag is hierbij of je de keuken wilt veranderen omdat je hem praktisch niet fijn vindt, of omdat je hem gewoon een nieuwe kleur/look wilt geven. In het eerste geval is het namelijk vaak toch beter om een nieuwe keuken te bestellen. Simpelweg omdat het én makkelijker is en vaak ook nog goedkoper. Ben je echter helemaal tevreden met de hoeveelheid opbergruimte en de inrichting van je keuken, dan is het meestal beter om zelf te gaan klussen.

Frontjes aanbrengen of vervangen

In de keuken vallen vooral de fronten van de keukenkastjes snel op. Heb je bijvoorbeeld standaard witglanzende deuren, maar wil je juist een keuken met bijvoorbeeld meer hout daarin, dan is dit vrij simpel te doen. Meet hiervoor heel precies de maten op van alle fronten en ga vervolgens langs bij een keukenzaak, of een bouwmarkt. Vervolgens kun je kiezen tussen het kopen van volledig nieuwe deurtjes en lades, of je kunt speciale frontjes kopen die je er overheen kunt plakken. Daarnaast is het ook altijd een optie om ze simpelweg te lakken of te verven. Welke optie je neemt hangt natuurlijk af van je eigen plan en natuurlijk je budget.

Aanrechtblad

Ook het aanrechtblad is vaak een kwestie van smaak en stijl. Wees echter voorzichtig met het vervangen van een aanrechtblad. Deze is niet alleen duur in de aanschaf, maar is ook nog eens lastig om te installeren. Hiervoor heb je meestal toch een vakman nodig die het oude blad weghaalt en de nieuwe op zijn plaats zet. Veel makkelijker is het om een nieuwe laag op het blad aan te brengen. Dit kan door middel van waterafstotende verf, een nieuwe laklaag of een speciale coating. In veel gevallen kun je dit zelf doen en besteed je het toch uit dan zijn de kosten alsnog veel lager. Toch herken je ook hiermee je aanrechtblad na afloop niet meer terug.

Spatwand

Als laatste tip is het ook altijd aan te raden om de achterwand van de keuken onder handen te nemen. oftewel de spatwand, aangezien deze meestal achter het fornuis zit. Heb je bijvoorbeeld tegels en wil je wat anders? Dan kun je of deze vervangen door nieuwe tegels, of kies bijvoorbeeld voor een glazen of kunststof spatwand. Deze kun je makkelijk tegen de tegels aan installeren. Zeker bij kunststof is ongeveer iedere kleur mogelijk waardoor je de keuken vrij makkelijk kunt omtoveren tot een leefomgeving waar je nog jaren plezier van hebt.