Als je je keuken aan het verbouwen bent of je wilt in je nieuwe huis een keuken installeren, dan is dit dé gelegenheid om aan je keukenapparatuur te denken. Eén van de apparaten die meer en meer in de keuken wordt geïntegreerd, is de vrieskast. Waar vroeger de vrieskist (een echt koffermodel) in de garage of de bergplaats zijn standplaats kreeg, wordt de vrieskast nu meer en meer in de keuken ingewerkt. Wij zochten voor jou alvast een aantal mogelijkheden hoe je deze integratie efficiënt kunt aanpakken.

Inbouw of vrijstaand?

Heb je een vrij strakke moderne keuken en wil je niet dat de rechte lijnen onderbroken worden? Dan kun je kiezen voor een volledig ingewerkte diepvrieskast. Ze wordt dan weggewerkt achter dezelfde deuren als je keukenkasten. Of je kunt kiezen om je diepvrieskast in een bepaalde uitvoering te kiezen, roestvrij staal bijvoorbeeld, en deze te laten aansluiten bij andere elementen in je keuken: handgrepen en kranen bijvoorbeeld. Misschien vind je een vrijstaande vriezer veel mooier? Ook dat kan! Er bestaan heel wat bijzondere design uitvoeringen. Vooral in vintage keukens staat een vrijstaande retro vriezer heel mooi.

Vrieskasten voor grote en kleine keukens

Vrieskasten nemen over het algemeen heel wat plaats in in de keuken. Heb je een eerder kleine keuken? Ook dan kun je perfect je diepvrieskast in je keuken inbouwen. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte onder je aanrecht. Deze kleine uitvoeringen bestaan met deuren of met laden.  Het is ook heel trendy om deze in je keukeneiland in te bouwen. En het is bovendien heel handig. Terwijl de kok nog aan het fornuis staat, kunnen de gekoelde dranken en de ijsblokjes al genomen worden. Met andere woorden: je krijgt een groter werkterrein zonder dat je daarom meer oppervlakte nodig hebt.

Hoe groot kies je je vrieskast?

Bij het indelen van je keuken stel je je natuurlijk de vraag hoe groot je vriezer moet zijn. Dat hangt natuurlijk af van het aantal personen van je gezin en je eetgewoonten. Kook je alle dagen vers of maak je grote hoeveelheden klaar die je dan invriest? Heb je een grote moestuin en wil je al die lekkere dingen bewaren? Kook je zelf niet veel en maak je veel diepvriesmaaltijden? Het is moeilijk voor iemand anders te bepalen hoe groot de vriezer moet zijn. Bekijk welke grootte je nu hebt en dan weet je het beste of die groot genoeg is of niet. Zo kun je nu voor je nieuwe keuken een groter of kleiner model kiezen.

Bedenk dat je diepvriezer een belangrijk onderdeel van je keuken is, zeker even belangrijk als je kasten, je aanrecht, je keukentafel en -stoelen. Kies ze daarom in dezelfde stijl als de rest van je keuken. Zo wordt deze mooi opgenomen en draagt ze bij tot de uitstraling van je keuken.