Zit je er over na te denken om een aanbouw aan je woning te laten plaatsen? Bijvoorbeeld omdat je te weinig ruimte in huis hebt of graag een grotere woonkamer of keuken zou willen hebben? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een aanbouw op maat laten maken, maar dit kost vaak veel geld en tijd. Daar heb je natuurlijk helemaal geen zin in. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een prefab aanbouw. Wat dat precies is en wat de voordelen daarvan zijn, lees je in dit artikel. 

Wat is prefab precies? 

Prefab staat voor prefabricage. Een prefab aanbouw wordt bijvoorbeeld vooraf in de fabriek gemaakt. Hierna worden ze bijvoorbeeld naar jouw woning getransporteerd om daar in elkaar te zetten. Soms gebeurt dit in delen, soms wordt de prefab aanbouw in één geheel gezet. Prefab wordt vaak ook montagebouw genoemd. 

Wat zijn de voordelen van een prefab aanbouw? 

Allereerst zorgt een aanbouw, dus ook een prefab aanbouw, natuurlijk voor een waardevermeerdering van je huis. Je huis wordt groter en daardoor ook meer waard. Natuurlijk altijd fijn om te weten, ook wanneer je niet van plan bent om je huis te gaan verkopen. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van een prefab aanbouw, zoals: 

  • Overlast wordt zo veel mogelijk beperkt. Een prefab aanbouw staat snel en je hebt dus geen last van wekenlange rommel in huis door de aanbouw. 
  • Een prefab aanbouw wordt een stuk sneller gerealiseerd dan een op maat gemaakte aanbouw. 
  • De kwaliteit is goed en wordt ook steeds beter door strenge controles. Toen prefab net werd geïntroduceerd liet de kwaliteit nog wel eens te wensen over, maar dat is zeker niet meer het geval. 
  • Het is een stuk goedkoper dan een aanbouw op maat. Natuurlijk kun je het met betrekking tot afwerking en extra’s zo duur maken als je zelf wil. Daarnaast is de prijs van tevoren bekend en kom je achteraf dus niet voor verrassingen te staan

Wil je graag een prefab aanbouw laten plaatsen? Dan kun je hiervoor uitstekend terecht bij De Aanbouw Expert.

De nadelen van prefab

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn; er zitten ook nadelen aan een prefab aanbouw. Zo is niet alles mogelijk zoals bij een aanbouw op maat wel het geval is. Alles moet van tevoren besproken worden; het is niet mogelijk om achteraf nog bijvoorbeeld extra leidingen of stopcontacten te plaatsen. Het kan ook voorkomen dat de prefab onderdelen te groot zijn en dat ze met bijzonder transport vervoerd moeten worden.