Douche plaatsen is niet ingewikkeld

Een nieuwe douche in de badkamer plaatsen is een klus die op zich niet al te ingewikkeld is. U hoeft geen zeer ervaren klusser te zijn om dit zelf te regelen. Het voordeel vanzelf een douche plaatsen en installeren is dat u tevens flink wat geld kunt uitsparen. Geld dat u anders ‘kwijt’ zou zijn aan een sanitaire vakman. Maar hoe kunt u een douche plaatsen op een slimme manier en effectief aanpakken? Waar moet u precies op letten bij het plaatsen van de douche? Met de onderstaande tips helpen we u een eind op weg.

De douchewanden verdienen aandacht

Bij het plaatsen van de wanden voor de douche moet u in de gaten houden dat dit fraai is als u gasbetonblokken plaatst en de douchewanden, nadat de betonblokken zijn betegeld, daarop bevestigt. U bent dan van het vervelende douchegordijn af. Door te kiezen voor fraaie moderne douchewanden geeft u uw badkamer meteen ook een nieuwe en frisse look mee!

Plek en breedte van de douchecabine + plaatsing van de douchebak

Douches met wanden worden meestal in de hoek van de badkamer neergezet. De douchebak, die neergezet wordt op drie pootjes, meet doorgaans 80×80 cm of 100×100 cm, al naar geland de ruimte in de badkamer en uw persoonlijke wensen. Neem bij het betegelen van de douchebak altijd een zogeheten tegelluikje mee. Dat is een tegel die geopend kan worden, zodat u bij een verstopte afvoer altijd op de plek kunt komen waar er ingegrepen moet worden. Ook moet u, voordat u de douchebak monteert, hierin de afvoerplug plaatsen. Rond de plugopening zit onder een lip, waaraan een aarddraad bevestigd moet worden die is verbonden met een aardleiding. Als u de bak-ombouw heeft betimmerd kit u de douchebak bij de naden. Daarna wordt de vloer met lijm behandelt en kunt u de tegels plaatsen.

Aansluiten afvoer en aansluiten van watertoevoer

Vervolgens sluit u de afvoer aan. Vergeet hierbij niet om een speciale lage douchebaksifon op de plug te schroeven. DE afvoer kunt u, als dat mogelijk is, aanluiten – via T-stukken – op de wasmachineafvoer of het afvoersysteem van het toilet. De watertoevoer kunt u eenvoudig regelen door een T-stuk te plaatsen op een bestaande waterleiding die voor aanvoer zorgt, zoals bij de toilettafel.

Douchewand

De douchewanden aanbrengen is een klus die vaak de afsluiting vormt van het geheel. Maar wel een cruciale stap is, want u wilt de douchewanden stevig bevestigen en een waterdichte afsluiting hebben. Hiervoor heeft u naar gelang hoe de douchewand is aangebracht goede afdichtingsprofielen nodig of sanitairkit van goede kwaliteit. Succes met uw nieuwe douche!