Het is weer herfst, tijd om je tuinmeubels, zoals je houten tuinbank, schoon te maken en op te bergen tot de lente. Je tuinmeubels schoonmaken is een noodzakelijk doe het zelf klusje, maar hoe reinig je je tuinmeubels echter het beste? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet, ook over wat je het beste met je tuinmeubilair kunt doen in de winter. Natuurlijk zijn er tuinsets die van de meest uiteenlopende materialen gemaakt zijn, en die allemaal hun eigen onderhoudsinstructies hebben. Kunststof- en aluminium tuinsets vergen het minste onderhoud, goed afdoen met groene zeep in lauw water volstaat. Let wel op dat je dit regelmatig doet, anders trekt het vuil in het materiaal en is het moeilijker schoon te krijgen. Alles over de verschillende materialen en het onderhoud daarvan, vind je hieronder.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinsets vergen het meeste onderhoud, omdat het een natuurproduct is dat leeft en vuil goed in zich opneemt. Dit komt vooral doordat het hout scheurtjes gaat vormen waar het vuil in kan gaan zitten. Tuinmeubilair dat is gemaakt van hout, heeft bijna altijd een waxlaag ter bescherming. Poets dit meubilair dan ook niet met een agressief schoonmaakmiddel, want dan zal deze laag verdwijnen en worden ze niet meer beschermd. Dit is ook de reden waarom je geen hoge drukspuit moet gebruiken, behalve als de beschermingslaag na enkele jaren is verdwenen, dan maakt het niet meer uit en met zo’n hoge drukspuit krijg je alles wel goed schoon. Teakhouten meubels bescherm je met een teak protector. 

Wat te doen met verweerde meubelen?

Verweerde tuinmeubelen maak je het eerst schoon met een harde borstel. Verdun vervolgens de houtreiniger volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng deze met een schuurborstel aan op de meubelen. Lastige hoeken en naden? Gebruik een platte kwast. Als de houtreiniger 10 minuten heeft ingewerkt, schrob je de meubelen na met een harde borstel en spoel je ze schoon. Laat ze daarna 24 uur drogen en bekijk het resultaat. Is het meubel erg verweerd of zie je nog steeds schimmelvlekken? Herhaal dan de behandeling en poets de vlekken weg met schuurpapier. Tot slot wrijf je ook verweerde meubelen in met meubelolie, die je een kwartier laat intrekken. Handige tip: indien nodig kun je een verweerde tuintafel ook behandelen met een schuurmachine. 

Het weinige onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Kunststof is een ideaal materiaal voor tuinmeubelen. Het is sterk, leverbaar in oneindig veel kleuren en heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het wel belangrijk dat je er af en toe aandacht aan besteedt. Spray nieuw gekochte tuinmeubelen van kunststof altijd in met een zogenaamde ‘protector spray’. Deze zorgt ervoor dat vuil en vocht minder gemakkelijk in het meubilair trekken. 

Lekker buiten laten staan

Kunststof tuinmeubelen kun je het hele jaar buiten laten staan. Zorg er dan wel voor dat je tuinbanken en tuinstoelen schuin tegen de tuintafel laat leunen, zodat de regen er gemakkelijk vanaf stroomt. Dan spoelt meteen het vuil weg. Verwijder regelmatig de takken en bladeren van de meubels, zodat schimmel geen kans krijgt. En maak de tuinmeubelen tot slot schoon met een zachte borstel of doek, zodat het materiaal niet beschadigt. Je kunt hier een milde allesreiniger voor gebruiken of een sopje met wat opgeloste soda.