Ben je een professioneel vakman, een goede klusser of een gemiddelde, door de bank genomen doe-het-zelver? Het maakt niet uit hoe ervaren je bent. In alle gevallen is het prettig als je bij het klussen een degelijke bankschroef kunt gebruiken om je werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Zoals zagen, boren, timmeren, schroeven, lassen of slijpen. Je moet er niet aan denken dat je een bankschroef hebt die óf te krachtig, óf te slap is, terwijl je net bezig bent een dure plank te zagen. Een te krachtige bankschroef heeft als risico dat je het dure hout te hard klemt en daardoor beschadigd. En een bankschroef die niet goed klemt en loslaat, zorgt ervoor dat het hout verschuift tijdens het zagen, zodat je sneller scheef zaagt waardoor de dure plank wellicht niet meer bruikbaar is voor jouw project. Of je boort scheef, waardoor je helemaal opnieuw kunt beginnen.

Soorten bankschroeven

Er bestaan diverse soorten bankschroeven. Het bekendste is de vaste bankschroef, die je monteert op een vaste ondergrond, bijvoorbeeld je werktafel in de schuur. Verder bestaan er draaibare bankschroeven, die onderaan vastzitten en door een draaiplateau goed verstelbaar zijn. Een derde variant zijn is de instelbare bankschroef. Een instelbare bankschroef kun je vaak op veel meer manieren instellen en is flexibeler dan een standaard bankschroef. Je kunt hem feitelijk alle kanten opdraaien en zo je zaag- of timmerklus een stuk eenvoudiger uitvoeren. Ten slotte kennen we de workmate. Dat is een portable, opvouwbare werkbank die op verscheidene manieren te gebruiken is: als zaagbok, schraag of als bankschroef.

De voordelen en nadelen van diverse soorten bankschroeven

Wat zijn precies de voordelen en nadelen van bovengenoemde bankschroeven? We zetten ze overzichtelijk voor je op een rijtje.

1. Vaste bankschroef. Voordelen: voordelig in de aanschaf, robuust en stevig, eenvoudig in gebruik. Nadelen: weinig flexibel.
2. Draaibare bankschroef. Voordelen: flexibeler dan de vaste bankschroef, meer toepassingsmogelijkheden. Nadelen: snellere slijtage door draaiingen.
3. Instelbare bankschroef. Voordelen: tal van mogelijkheden in afstelling qua lengte en breedte, zeer flexibel, zowel voor echte vakmannen als doe-het-zelvers. Nadelen: het gebruik vergt de nodige oefening.
4. Workmate. Voordelen: multifunctioneel, veel klemkracht door dubbele draaispillen, eenvoudig verplaatsbaar en dus handig voor klussen buiten de deur. Nadelen: kan instabiel worden na langdurig gebruik.

Kies voor degelijke bankschroeven

Een degelijke bankschroef maakt het verschil als je een klus moet doen en die goed wilt uitvoeren. Kies daarom ook voor degelijke bankschroeven. Online zijn er legio typen bankschroeven van topmerken te vinden, tegen scherpe prijzen. Bekijk ze nu!