Naarmate je ouder wordt, is de kans aanwezig dat je ook minder mobiel wordt. Misschien wordt traplopen lastig of heb je een rolstoel die niet door de deuropening past. Om langer en zelfstandig in je eigen huis te kunnen blijven wonen, is het dan noodzakelijk om een aantal aanpassingen te doen in je woning. Zo kun je dankzij nieuwe technieken op een comfortabele manier thuis blijven wonen. Maar hoe maak je je woning geschikt om langer thuis te kunnen wonen? Wij zetten het voor je op een rij.

Domotica

Door verschillende nieuwe technieken wordt het op een steeds makkelijkere manier mogelijk gemaakt om op latere leeftijd nog thuis te kunnen wonen. Dankzij domotica, ICT-toepassingen die zorgen voor automatisering in en om het huis, kun je sommige taken overlaten aan de techniek. Door middel van het automatisch in- en uitschakelen van de verlichting bijvoorbeeld, hoef je in het donker niet te zoeken naar het lichtknopje. Ook als je ’s nachts onverwachts uit bed moet, is het fijn als er op de gang automatisch een lamp aan en uit gaat. Zo kun je veilig op elk moment van de dag door het huis lopen. Behalve dat dit comfort biedt, bespaar je zo ook nog een op je energieverbruik. De lampen zullen immers alleen branden als het nodig is.

Naast dat je lichten automatisch in- en uit kunt schakelen, kun je ook andere apparaten automatisch laten schakelen. Zo kun je instellen dat brandgevaarlijke apparatuur, denk aan een televisie of stereoset, automatisch uitschakelt wanneer je naar bed gaat of wanneer je de deur uit gaat.

Ook kun je de verwarming zo instellen, dat de woonkamer alleen verwarmt wordt als je daar bent. Ook hiermee bespaar je energie en dus een hoop geld. Door je thermostaat of verwarmingssysteem te koppelen met een domotica systeem.

Bredere deurposten

Daarnaast zorgt het vergroten van je deurposten ook voor meer comfort. Niet elke rollator of rolstoel past namelijk door een normale deur. Door grotere deurposten, minder drempels en eventueel zelfs deuren die automatisch open en dichtgaan, ben je er zeker van dat je ook nog in je woning kunt blijven wonen wanneer je een rollator of rolstoel hebt. Daarnaast is het mogelijk om normale, openslaande deuren te vervangen door schuifdeuren, harmonicadeuren of doordraaiende deuren.

traplift prijs

Traplift

Als je minder mobiel bent en moeite hebt met lopen of traplopen, dan is het aanschaffen van een traplift wellicht een goed idee. Zo hoef je je niet te beperken tot de begane grond, maar blijft het mogelijk om ook op de eerste of tweede etage te blijven slapen. Een traplift heeft verschillende voordelen. Doordat je zittend naar hogere etages kunt, geeft het een gevoel van veiligheid en zekerheid. Je voorkomt namelijk het risico om van de trap te vallen. Daarnaast kun je door middel van een traplift ook zware spullen of boodschappen de trap op of af laten brengen. De traplift prijs kan erg variëren. Zo is een simpele of tweedehands variant een stuk goedkoper dan een lift die beschikt over meerdere functies en comfortabel is. Hierin is de keuze dus vrij groot.