Wat voor raamdecoratie is er op de markt?

De tijd dat je bij elk huis vitrage en overgordijnen voor het raam zag hangen, is voorbij. Het assortiment raamdecoratie is enorm uitgebreid. Denk aan: een rolgordijn, een vouwgordijn, jaloezieën van kunststof of hout, lamellen, raamfolie, houten raamschermen enzovoort. Ook heb je nep-vitrages of -gordijnen. Je hangt dan één baan stof op, in plaats van een heel gordijn. Dat is puur ter decoratie, want je kunt ze natuurlijk niet dicht trekken zoals een echt gordijn of een echte vitrage. Hierbij komen we gelijk op de vraag welke functie gordijnen hebben. Zijn ze er puur ter decoratie? Voor sommige mensen wel. De meeste mensen hebben ook raamdecoratie om een stuk privacy te waarborgen. Het voorkomt dat voorbijgangers zo door je raam naar binnen kunnen kijken. Daarnaast is het ook fijn om ze dicht te kunnen doen als de zon op het raam staat. Hier zijn speciale verduisteringsgordijnen voor verkrijgbaar. Dat zijn stoffen overgordijnen met een speciale verduisterende voering aan de achterkant. Ook kun je dan kiezen voor een rolgordijn met een verduisteringslaag. Daarnaast geven de gordijnen die je in je huis ophangt een persoonlijke uitstraling aan je huis. Houd je meer van een eenvoudige vitrage, een speels vouwgordijn, of van lamellen die je huis een wat meer strakke uitstraling geven? Je kunt er alle kanten mee op. Hieronder vind je de kenmerken en de voordelen van de meest verkochte raamdecoratie op een rij.

Rolgordijnen

Rolgordijnen behoren tot de meest populaire raamdecoratie. Dat heeft verschillende redenen. Ze zijn in vergelijking tot andere types gordijnen voordelig in de aanschaf. Daarnaast passen ze bij elk type woning en en elke stijl inrichting. Ze zijn in vele verschillende maten, kleuren en materialen verkrijgbaar. Je hebt ze met aan de onderkant een roede, een schulprand, franjes, of een rechte rand. Er is voor elk wat wils!

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn gordijnen die zichzelf, door middel van een mechanisme wat aan de gordijnen bevestigd is, horizontaal op- en uitvouwen. Ze zijn makkelijk te bedienen door middel van een ketting waarmee je de gordijnen omhoog kunt trekken of omlaag kunt laten zakken. Ze hebben een gezellige en speelse uitstraling.

Lamellen

Lamellen zijn zeer praktisch doordat je ze makkelijk kunt openen en sluiten. Dat is ideaal als je hecht aan zowel je lichtinval als privacy. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals kunststof en verschillende stoffen.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in een kunststof of houten uitvoering. De kunststof uitvoeringen zijn waterafstotend en bestand tegen hitte en vocht. Daarom zijn ze heel geschikt voor keukens en badkamers. Houten jaloezieën zijn er in een tijdloze uitvoering in verschillende houttinten. Daarnaast zijn ze ook geverfd in alle kleuren verkrijgbaar of met een glanslaag die een extra luxe uitstraling geeft.

Houten raamschermen

Eén van de nieuwste trends zijn de houten raamschermen die je neer kunt zetten op je vensterbank. Ze staan heel decoratief en belemmeren het zicht wat voorbijgangers hebben die langs je raam lopen. Het grote voordeel hiervan is dat ze makkelijk te verplaatsen zijn doordat je ze nergens aan hoeft te bevestigen.

Het nut van raamdecoratie

Alle soorten raamdecoratie hebben dus hun eigen voordelen. Voor welk type je ook kiest, je geeft je woning er iets eigens mee, een persoonlijke uitstraling. Het geeft warmte en gezelligheid en zorgt voor een stuk privacy. Waar je ook van houdt: er is keuze genoeg. Wil je ideeën op doen? Laat je inspireren op internet of vraag advies in een speciaalzaak.