Nieuwe woonwijken worden steeds vaker gebouwd zonder dat er een gasleiding wordt aangelegd. Op die manier wil men het gebruik van gas voor verwarming, koken en het opwarmen van water afschaffen. Dat heeft als effect dat er nieuwe technieken moeten worden toegepast en dat bewoners naar duurzame alternatieven kunnen zoeken.

De pelletketel

Een pelletkachel is een van die mogelijke alternatieven. Voor degene, die wel eens op wintersport naar Oostenrijk geweest is, is deze manier van stoken niet nieuw. In Oostenrijk zie je namelijk overal de zogenaamde Kachelöfen staan, een grote betegelde kachel die het huis warm houdt. Het heeft een heerlijke, letterlijk en figuurlijk, uitstraling. Pelletketels werken op een soortgelijk principe en zorgen voor warmte in de huiskamer of, als CV, in het hele huis. Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen, pelletketels worden niet gestookt met houten pallets, maar met houtkorrels. Van zaagsel dat schoon is en geen giftige of andere reststoffen bevat, worden korrels geperst. Deze korrels dienen als voedsel voor de pelletketel. Duurzaam, milieuvriendelijk, heerlijk verwarmend en zeker niet duurder dan een op gas werkende centrale verwarming.

Werking

Net als bij een gewone CV stel je de pelletketel in op de gewenste temperatuur. Dat gebeurt via het display. Op het moment dat warmte gevraagd wordt, start de motor en neemt zoveel pellets als nodig is. Deze worden verbrand, terwijl de ketel lucht aanzuigt die vervolgens verwarmd wordt. Daarna scheidt hij de schone, verwarmde, lucht van de uitlaatgassen. Deze laatste worden via een luchtafvoer naar buiten geleid, terwijl de warme lucht het huis verwarmt. Qua elektriciteit geldt dat de ketel op het moment dat de motor start korte tijd circa 250 watt verbruikt en direct daarna alleen nog 60watt nodig heeft om de ventilator zijn werk te laten doen. Pelletketels gaan zuinig met elektriciteit om.

Dielle

Dielle biedt verschillende pelletketels aan. Naast de CV ketel, is er ook de ketel waarbij de vlam en het vuur zichtbaar zijn. Deze pelletketel voor in de huiskamer biedt naast warmte ook een heel huiselijk gevoel. De grote pelletketel is niet geschikt voor de huiskamer, maar komt in de kelder of op zolder te staan, zodat de toevoer van verse lucht en de afvoer van uitlaatgassen goed geregeld kan worden. Het is mogelijk hier een tapwaterverwarming aan te koppelen. Hij heeft een vermogen van 10 liter verwarmd water per minuut. Pelletketels variëren in vermogen van 14 tot 35 kilowatt. Dankzij de vernuftige afvoer van as, dat wordt samengeperst, komen er geen asdeeltjes in de afgevoerde lucht.

Duurzaam

Het gebruik van pellets zorgt voor een duurzaam proces. Waar gas als fossiele brandstof schadelijk afvalstoffen produceert, produceert de pelletketel as, dat door de verbranding van het hout vrij komt, en uitlaatgassen die het milieu niet belasten. De ketel wordt bij levering ingesteld en daarna heb je er geen omkijken meer naar. Alleen het as regelmatig verwijderen, circa een keer per maand, en het jaarlijkse onderhoud. Doordat deze vorm van verwarming duurzaam is, geeft de overheid subsidie. Die kan oplopen tot 2500€. Verder geldt dat de ketel een hoog rendement heeft, waardoor de opbrengst groot is. Pelletketels hebben bij normaal gebruik een zeer lange levensduur. Ervaringen van gebruikers leren dat de ketel geen geluid produceert en een aangename warmte verspreidt. Zoals de Oostenrijkse kachels dat doen.