Veel mensen kiezen ervoor om de tv aan de muur te monteren. Dit is een relatief eenvoudig klusje met een groots effect. Een televisiescherm aan de muur oogt een stuk luxer en moderner. Daarnaast is het een slimme manier om ruimte te besparen in je woonkamer of slaapkamer. Wil jij de tv ook graag ophangen? Maak dan gebruik van een stevige tv beugel. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een muurbeugel voor je tv om zo de beste keuze te maken.

1. Schermafmeting

Om een geschikte tv beugel uit te kiezen, moet je eerst weten wat de schermafmeting van jouw tv is. Vaak staan de afmetingen op de achterkant van je tv of in de bijgeleverde handleiding. Kun je het niet vinden? Dan kun je het scherm natuurlijk ook even zelf opmeten. Meet het scherm (dus zonder de omranding) diagonaal en in inches.

2. VESA-maat van de tv

VESA is een afkorting voor Video Electronics Standards Association. De VESA-maat geeft de afstand tussen de 4 bevestigingspunten op de achterkant van je tv aan. Deze montagegaten zijn belangrijk om een geschikte muurbeugel te vinden. Meet eerst de horizontale afstand tussen twee punten en daarna de verticale afstand in millimeters. Voorbeeld: bij een VESA van 600×400 is de horizontale afstand dus 600 mm en de verticale afstand 400 mm. Deze maat is vaak geschikt voor tv’s met een schermafmeting van 65 inch of groter.

3. Gewicht van de tv

Probeer vervolgens het gewicht van jouw televisie te achterhalen. Bij voorkeur het gewicht van enkel het scherm, zonder de voet. Dit kun je vaak vinden bij de (online) specificaties.

4. Draagvermogen van de beugel

Kijk naar het draagvermogen van verschillende tv beugels. Komt het maximale gewicht dat de beugel kan dragen overeen met het gewicht van jouw televisiescherm? Alleen dan weet je zeker dat de muurbeugel veilig en stevig blijft hangen.

5. Soort tv beugel

Maak de keuze uit verschillende soorten tv beugels. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een platte tv beugel om het scherm zo dicht mogelijk op de wand te monteren. Wil je de positie van het televisiescherm kunnen aanpassen? Kijk dan naar een kantelbare of een (elektrisch) draaibare tv beugel.

6. Kabelmanagement

Als je eenmaal een perfecte tv beugel hebt gevonden en deze hebt gemonteerd, kun je de kabels netjes wegwerken. Hoe beter het kabelmanagement, hoe mooier het eindresultaat! Sla deze laatste stap daarom niet over.