Kleine verbouwingen worden vandaag de dag zelf uitgevoerd door particulieren zonder ervaring uit deze branche. Het komt dan ook steeds vaker voor dat consumenten middels een how-to video stap voor stap een klus in het huis uitvoeren. Dit loopt uiteen van het maken van een simpele kast voor kleding tot het maken van een complete veranda aan het huis die als bouwpakket kan worden geleverd. Zelfs dakisolatie aanbrengen is voor veel veel mensen geen hogere wiskunde.

De verbouwingen beginnen in de meeste gevallen bij een website waar consumenten inspiratie op doen voor hun klus. Tegenwoordig kan je dit veel op Pinterest zien maar ook grote bouwwinkels zoals de Hornbach, Praxis of Gamma hebben enorm veel inspiratie. Voor elke klus zijn enorm veel video’s beschikbaar waarin je stap voor stap ziet hoe je het uitvoert. 

Dit zijn populaire klussen

Populaire klussen die tegenwoordig heel veel zelf worden uitgevoerd zijn:

  • Aanbrengen van isolatie bij het huis: dit kan zowel vloerisolatie zijn als isolatie bij het dak. Zeker met de huidige energie en gasprijzen is dit de meest populaire klus waardoor je direct geld kunt besparen.
  • Rioolproblemen oplossen: ook dit loopt weer uiteen van een kleine verstopping tot een verstopping waarbij je een gedeelte van het riool moet loskrijgen. 
  • Tuinklussen worden ook erg vaak uitgevoerd door particulieren. Het onderhouden van kleinere tuinen worden voornamelijk zelf gedaan om zo geld te besparen.

Geldbesparing is de belangrijke reden

Het eenvoudig besparen van geld wordt als de belangrijkste reden gezien om zelf te klussen. Als tweede reden wordt er ook veel geklust omdat er veel plezier uit wordt gehaald. Het besparen van geld is altijd eigenlijk al de belangrijkste reden geweest. Zo halen mensen altijd veel voordeel door zelf te klussen, en wanneer je een beetje handig in huis bent kan je tegenwoordig op dezelfde manier ook eenvoudig je iPhone 12 scherm vervangen. Je volgt net als bij een huis een video waarin je stap voor stap ziet hoe je het weer repareert. Het is alleen dan wel belangrijk dat je altijd weer iPhone onderdelen koopt van goede kwaliteit. Dit is bij het uitvoeren van klusjes aan het huis exact hetzelfde. Goede onderdelen en vooral ook goed gereedschap is het halve werk.