Je magazijn op een overzichtelijke en doeltreffende manier inrichten, is van essentieel belang als je het beste wil halen uit je onderneming. Elk soort bedrijf kan baten bij een efficiënt magazijn maar vaak ontbreekt kennis over welke voorzieningen en tools daarbij kunnen helpen.

Het volgende overzicht geeft enkele handige tips die je kunnen helpen om het voorraadbeheer in je magazijn efficiënter én overzichtelijker te maken. Het gevolg is hoe dan ook dat je zaak of bedrijf doeltreffender wordt én dat je dus ook meer winst kan maken!

De beste tips voor voorraadbeheer in het magazijn

Hoewel elk magazijn anders is, gelden toch dezelfde regels als het gaat om het creëren van orde en overzicht. Enkele handige tips om je voorraad efficiënter op te slaan in je magazijn:

1. Kies kwalitatieve stellingen

Als er één ding niet mag ontbreken in je magazijn, dan zijn het wel stellingen. Zowel kleine als grote opslagruimtes kunnen alleen maar baten bij stellingen, waar goederen en producten overzichtelijk bewaard kunnen worden. Er bestaan eenvoudige, houten rekken maar tegenwoordig zijn er ook heel wat gespecialiseerde varianten. Zo kan je kiezen voor stellingen met automatische laders om de opslag van goederen nog gemakkelijker te maken.

2. Dozen: eenvoudig maar doeltreffend

Het mag dan misschien banaal klinken maar dozen zijn zowat het beste opslagmateriaal dat je kan vinden. Zowel in een kleine opbergplaats als in grote magazijnen zijn dozen erg handig, aangezien je er kleine spullen in kunt bewaren. Sorteer die spullen volgens categorie en je magazijn wordt meteen een stuk overzichtelijker!

3. Labels en etiketten

Wil je nog een stapje verder in het ordenenen van je magazijn? Dan kan je natuurlijk ook altijd je opbergdozen labels geven. Op die manier wordt nog duidelijker wat erin zit, waardoor je minder tijd zal verliezen om het gereedschap of de goederen die je nodig hebt te vinden. Heb je goede etiketten nodig?  Denk bijvoorbeeld aan locatielabels, kistetiketten of logistieke labels. Vertrouw dan op een speciaalzaak die kwaliteit kan garanderen!

4. Markeringen in het magazijn

Vooral bij grote magazijnen en opslagplaatsen is het vaak moeilijk om een duidelijk overzicht te houden. Er bestaan heel wat hulpmiddelen maar de vloer van het magazijn markeren is toch wel een van de beste maatregelen die je kan nemen. Net zoals op de openbare weg wordt de vloer met strepen en andere tekens beschilderd, waardoor voertuigen als heftrucks en andere zich efficiënter voort kunnen bewegen. Het resultaat is een magazijn dat niet enkel efficiënter is maar ook veel veiliger!

Het belang van een overzichtelijk magazijn

Bovenstaande tips zijn nog maar enkele van de beste hulpmiddelen die je op weg kunnen helpen om meer overzicht en efficiëntie te creëren in je magazijn. Zowel voor kleine als grote bedrijven is dat immers van belang om succesvoller te worden!