Als je je CO2-uitstoot wilt verminderen en de energierekening laag wilt houden, zal het installeren van isolatie of tochtwering het warmteverlies verminderen. Er zijn veel eenvoudige maar effectieve manieren om je huis te isoleren, die het warmteverlies aanzienlijk kunnen verminderen en tegelijkertijd de stookkosten kunnen verlagen.

Tegenwoordig zijn er ook opties op dit gebied die betaalbaar zijn, zoals het gebruik van PIR platen of kleine reparaties in en om het huis kunnen ook een aanzienlijke besparing op de energierekening opleveren. Als je bijvoorbeeld jouw warmwaterboiler uitrust met een isolatiemantel, bespaar je € 70 per jaar aan verwarmingskosten en 155 kg CO2-uitstoot.

Of je nu een doe het zelver bent op zoek bent naar snelle oplossingen in huis of juist op zoek bent naar een professional om isolatie te installeren, de onderstaande suggesties helpen je om een ​​constante temperatuur in huis te behouden.

Isoleren van muren

Het isoleren van massieve muren kan de stookkosten aanzienlijk verlagen en je huis comfortabeler maken. Als jouw huis vóór de jaren 1920 is gebouwd, zijn de buitenmuren waarschijnlijk massieve muren in plaats van spouwmuren. Massieve wanden hebben geen opening en kunnen dus niet gevuld worden met spouwmuurisolatie.

Spouwmuren zijn gemaakt van twee lagen met een kleine opening of ‘holte’ ertussen.

Massieve muren kunnen echter tegenwoordig ook worden geïsoleerd, zowel van binnen als van buiten. Dit kost meer dan het isoleren van een standaard spouwmuur, maar de besparing op de stookkosten zal ook groter zijn.

Bepaal je muurtype

Als je massieve muren hebt, zijn ze vrijwel zeker niet geïsoleerd, maar het eerste dat je moet weten, is wat voor soort muren je hebt. Als je het metselwerk aan de buitenkant van het huis kunt zien, kijk dan naar het patroon van de stenen, want dit kan laten zien hoe de muur is gebouwd.

Als je huis massieve muren heeft, zullen de stenen een afwisselend patroon hebben, met enkele stenen die over de muur zijn gelegd, zodat je de kleinere uiteinden van buitenaf kunt zien.

Spouwmuur herkennen

Als jouw huis spouwmuren heeft, hebben de stenen meestal een gelijkmatig patroon met alle stenen in de lengterichting. Als het metselwerk bedekt is, kun je dat ook zien door de breedte van de muur op te meten. Onderzoek een raam of deur op een van de buitenmuren.

Als een bakstenen muur meer dan 260 mm dik is, is het waarschijnlijk een spouwmuur.

Een smallere muur is waarschijnlijk een massieve muur. Stenen muren kunnen nog dikker zijn, maar zijn meestal solide. Als je in een huis woont met een niet-traditionele constructie, zoals een betonnen, stalen of houten gebouw, heb je een gespecialiseerde installateur nodig met ervaring in het isoleren van jouw gebouwtype om je te adviseren over de opties.

Het isoleren van de vloer is een geweldige manier om de woning warm te houden. In principe hoef je dan alleen die vloer te isoleren. Als je je op een bovenverdieping bevindt, hoeft u uw vloeroppervlak meestal niet te isoleren. Overweeg echter om vloeren die zich boven onverwarmde ruimtes zoals garages bevinden, te isoleren, omdat je daardoor veel warmte zou kunnen verliezen.

Welk type vloer heb je?

Veel woningen, vooral nieuwere, hebben een vloer van massief beton. Dit kan worden geïsoleerd wanneer het moet worden vervangen, of er kan een stijve isolatie bovenop worden gelegd. Oudere huizen hebben meestal hangende houten vloeren. Als je luchtstenen of ventilatiestenen op de buitenmuur van je huis hebt die lager zijn dan het vloerniveau, heb je waarschijnlijk een hangende houten vloer. Blokkeer geen luchtstenen in de muren. Ze zijn nodig om de ruimte onder de vloer te ventileren en te voorkomen dat de vloerplanken gaan rotten.