Betonversterking is de beste manier om verzwakte constructies te verstevigen. Dit komt het draagvermogen van het beton significant ten goede. Beton kan verzwakt zijn geraakt door onder meer overbelasting, schade of constructiefouten (te weinig wapening bijvoorbeeld).

Betonversterking is de beste manier om verzwakte constructies te verstevigen. Dit komt het draagvermogen van het beton significant ten goede. Beton kan verzwakt zijn geraakt door onder meer overbelasting, schade of constructiefouten (te weinig wapening bijvoorbeeld). Het goede nieuws is dat beton op meerdere manieren versterkt kan worden. Hieronder zetten we de twee belangrijkste methodes voor u op een rij: koolstofwapening en spuitbeton

Ter versterking van beton kan een gespecialiseerd bedrijf koolstofwapening aanbrengen. Koolstofwapening is ideaal voor betonconstructies die verzwakt zijn geraakt of in het beginstadium van te weinig wapening zijn voorzien. Koolstofwapening kan dit gebrek compenseren en ervoor zorgen dat een constructie bestand is tegen meer belasting. 

Daarnaast is deze soort betonversterking licht qua gewicht, sterk, duurzaam, onderhoudsvrij en bespaart het kosten. Ook is koolstofwapening corrosie-, UV- en vochtbestendig. Koolstofwapening kan op meerdere manieren worden toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld koolstoflamellen, koolstofstaven en koolstofwraps. 

Spuitbeton aanbrengen

Een andere optie voor grotere betonreparaties is spuitbeton. Dit wordt ook wel ‘shotcrete’ genoemd. Net als koolstofwapening zorgt spuitbeton ervoor dat betonconstructies versterkt worden. Daarnaast draagt dit type betonversterking bij aan een perfecte hechting en afdichting. Bedrijven kunnen spuitbeton aanbrengen in dunne en dikke lagen, afhankelijk van de klus. De eenvoud van het aanbrengen zorgt ervoor dat dit relatief weinig tijd in beslag neemt. Bovendien is slechts eenzijdige bekisting nodig. Heeft de constructie een onregelmatige vorm? Ook in dat geval kan spuitbeton toegepast worden.

Het is mogelijk om spuitbeton te combineren met een fijne wapening. Dan ontstaat er gewapend spuitbeton. Spuitbeton kan onder meer gebruikt worden als brandwerende bekleding, brandwerende spuitpleister of akoestische spuitpleister. Gewapend spuitbeton kan als vormwerk toegepast worden voor onder meer bassins. Natuurlijk is spuitbeton aanbrengen ook een optie als er schade is ontstaan aan betonoppervlakken. 

Door wie laat ik betonversterking uitvoeren?

Betonversterking is een taak voor een specialist op het gebied van betonrenovatie. Deze specialist kan ingeschakeld worden om beton duurzaam te versterken, te repareren en van bescherming te voorzien. Als u op zoek bent naar een gespecialiseerd bedrijf op dit vlak, raden wij u Kreeft Betonrenovatie aan. Zowel spuitbeton als koolstofwapening voor beton is een optie. Neemt u gerust eens een kijkje op hun website om te zien wat er mogelijk is. Heeft u interesse? Via hun site is het mogelijk om eenvoudig en snel een gratis offerte aan te vragen. Deze offerte is natuurlijk geheel vrijblijvend.