De winter is een goede tijd om eens in kaart te brengen wat je in het voorjaar aan huis, tuin en interieur moet gaan doen. Op die manier kun je een prioriteitenlijst maken en die later, als het weer en de temperaturen wat beter zijn, gaan afwerken. Een van de klusjes die nogal eens over het hoofd wordt gezien is de reiniging van de gevel. Hieronder verstaan we het verwijderen van aanslag of vervuiling van de gevel van je woning. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan afhankelijk van de schade aan de gevel. Welke dat zijn en op welke andere zaken je moet letten, lees je hieronder.

Langere levensduur van het gebouw

De gevel reinigen verbetert niet alleen de uitstraling van je woning of bedrijfspand, maar het draagt ook bij aan een langere levensduur van het gebouw. Schade aan de gevel kan namelijk, indien er geen actie ondernomen wordt, resulteren in grote schade aan de muur en ook voor schade zorgen binnen in het gebouw. De belangrijkste eigenschap van een buitengevel is dat het vochtwerend is. Als de wand vocht doorlatend is dan kan dat ook zorgen voor schade binnen in het gebouw, denk hierbij aan vochtplekken. 

Chemisch reinigen

Zoals we hierboven al vermeldden kan een gevel op verschillende manieren worden gereinigd, de eerste methode is door middel van chemisch reinigen. Hierbij wordt er een chemisch middeltje op de gevel aangebracht waardoor het vuil verdwijnt. Deze manier is geschikt voor het verwijderen van vervuiling als verfresten of roet. Het chemische water wordt vervolgens opgevangen en gerecycled.

Stralen

De eerste manier waar mensen aan denken bij gevelreiniging is door middel van stralen. Dit stralen wordt gebruikt bij gevels met zware vervuiling. Bij deze methode wordt water met een mild straalmiddel gemengd en vervolgens op de wand aangebracht. Een veel gebruikt middel hiervoor is zand.

Reinigen met stoom

Het reinigen door middel van stoom wordt vooral gebruikt bij lichte vervuiling zoals mos of klimop aan de gevel van het desbetreffende pand. Bij deze methode wordt water verwarmd tot een temperatuur van boven de 100 graden en vervolgens met een hogedrukspuit tegen de muur aan gespoten.

Gevelrenovatie

Is de gevel van het pand zodanig beschadigd dat reiniging geen oplossing meer is? Dan kun je ook nog kiezen voor gevelrenovatie. Een zogenaamde gevelrenovatie wordt gedaan wanneer er schade is opgetreden aan de gevel, denk hierbij aan scheuren in de muur of voegen die het begeven. Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden aangezien renovatie duurder kan uitvallen wanneer de wand ernstig beschadigd is. Wees er dus op tijd bij. Let bij gevelreiniging goed op de kwaliteit die het bedrijf levert, een renovatie van lage kwaliteit kan ervoor zorgen dat er op korte termijn weer renovatie is vereist.

Het impregneren van de gevel van je woning

Schimmel op de gevel of vochtproblemen in huis kunnen voorkomen doordat de gevel het huis niet goed genoeg meer beschermt tegen hevige regenbuien. Logisch dat je dit zo snel mogelijk op moet lossen.  Regen, sneeuw, hagel, zon, vorst, allemaal niet bevorderlijk voor je gevel. Door het impregneren van de muur kan deze gevel hier beter tegen en zullen schimmel- en vochtproblemen verleden tijd zijn. Voordat je je gevel laat impregneren, is het van belang dat eerst deze eerst wordt gereinigd, zodat er geen laag vuil tussen de muur en de impregneer laag zit. Niet alleen voor het impregneren van de muur, maar ook voor het reinigen wordt aangeraden om een specialist in de arm te nemen.