Het is alweer oktober, waarmee het einde van het jaar in zicht is. Dat betekent dat we de zorgverzekering weer mogen wijzigen of dat overstappen zorgverzekering naar een nieuwe verzekeraar een goede optie is. Bij een fanatieke doe het zelver zit ook een ongelukje in een kleine hoek, daarom is het verstandig goed na te denken over je verzekering. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten is op zich niet moeilijk. De juiste keuzes maken om tot de meest geschikte verzekering te komen is dat wel. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een nieuwe zorgverzekering kiest? Af en toe is het moeilijk om hierbij overzicht te houden, daarom helpen wij je hieronder met de vraag waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander de keuze heeft uit ongeveer 1300 opties voor het afsluiten van een zorgverzekering. Dat kan het afsluiten hiervan onoverzichtelijk en moeilijk maken. Goed dus om te weten wat belangrijk is om op te letten als je gaat kijken naar de beste zorgverzekering voor jou.

Je doet er goed aan om elk jaar een vergelijking te maken

Hieronder hebben we daarom enkele aandachtspunten voor je op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het maken van een gedegen keuze. Ook wanneer je tevreden bent over je huidige zorgverzekeraar doe je er goed aan om alle voorwaarden nog even te bekijken. Verzekeraars willen namelijk nog wel eens hun prijzen en polisvoorwaarden wijzigen in het nieuwe jaar.

Een basisverzekering

De zorg in het basispakket van de verzekering is voor iedereen gelijk. De overheid bepaalt dat. Wat er in dit pakket zit, wijzigt wel ieder jaar. Het kan dus zijn dat voor zorg die eerst vanuit de basisverzekering werd vergoed, nu geen vergoeding meer gegeven wordt. Check dit dus goed en kies eventueel voor een aanvullende dekking voor de zorg die je wel nodig hebt maar waarvoor geen basisdekking is.

Aanvullende dekkingen kiezen

Naast de zorg in het basispakket kun je je via aanvullende dekkingen ook verzekeren voor extra zorg. Veel gekozen aanvullende dekkingen zijn extra tandartszorg, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan. Het is daarom slim om goed in te schatten welke zorg je volgend jaar denkt nodig te hebben. In sommige gevallen zal het goedkoper zijn om de extra zorgkosten zelf te bekostigen in plaats van hier een extra premie voor te betalen.

Als je een goed beeld hebt van de zorgbehoefte kun je een vergelijking maken tussen de verschillende verzekeraars. Er zijn meerdere websites waar je ze makkelijk kunt vergelijken. Het is verleidelijk om voor de goedkoopste te gaan, maar houd hierbij ook rekening met de randvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan hoe de verzekeraars worden beoordeeld op service en of er sprake is van vrijheid in je keuze van het ziekenhuis.

Het kan lonen om je eigen risico te verhogen

Als je weinig medische zorg denkt nodig te hebben in het nieuwe jaar, kun je er voor kiezen om het eigen risico te verhogen. Je betaalt dan maandelijks minder premie. Wanneer je echter onverwachts meer zorg nodig hebt, zul je hier een hogere eigen bijdrage voor moeten betalen. 

De laatste optie: collectieve verzekeringen

Dan zijn er ook nog de zogenaamde collectieve zorgverzekeringen, waarbij zorgverzekeraars korting geven aan groepen die als geheel een verzekering afsluiten. Vaak gaat dit via werkgevers, maar ook via ledenverenigingen zoals bijvoorbeeld vakbonden. Daarnaast kun je ook via diverse websites een collectieve verzekering aangaan.