Als bedrijfseigenaar, filiaalmanager of magazijnhoofd bent u in uw bedrijf verantwoordelijk voor een goed verzorgd magazijn. Een magazijn waar alles aanwezig is dat nodig is voor een goede opslag van producten en een vlekkeloze distributiestroom. U wilt uw logistiek natuurlijk prima op orde hebben en een overzichtelijk magazijn helpt daar enorm bij. Welke machines, apparaten en producten mogen echt niet ontbreken in een bedrijfsmagazijn of fabriekshal? De top drie hieronder helpt u een flink eind op weg!

  1. Zorg voor goede en voldoende heftrucks

Hét belangrijkste vervoermiddel in het magazijn is natuurlijk de heftruck. Zorg ervoor dat u beschikt over voldoende heftrucks die veilig zijn, een goede grijphoogte hebben en van kwaliteit zijn. Vorkheftrucks, magazijntrucks en zijladers zijn van cruciaal belang om de stellingen goed en snel te kunnen bevoorraden en natuurlijk vrachtwagens te laden of lossen. Kies daarom voor echte kwaliteitsheftrucks van bijvoorbeeld hoogstaande merken als Hyundai, Still, Rosss of Itolift.

  1. Verpakkingsmateriaal en toebehoren

Wat is een magazijn zonder voldoende verpakkingsmateriaal? De vraag stellen is hem beantwoorden: helemaal niets. Zorg er daarom voor dat benodigde materialen zoals voldoende kartonnen dozen, inwikkel- en rekfolie, verpakkingsmateriaal, sterke tapesoorten die goed tegen temperatuurschommelingen en vocht bestand zijn. Maar ook mogen natuurlijk exportcontainers, etiketten, goede markeerstiften, spanbanden met of zonder klemmen, magazijndozen, tape-afrollers en veiligheidsmessen niet in het assortiment ontbreken. Vergeet ten slotte ook niet om veiligheidsproducten zoals een verbanddoos, een brandblusser en een blusdeken op meerdere plekken in het magazijn op te hangen, zodat u optimale veiligheid creëert. Met deze materialen heeft u de basisproducten en accessoires in ‘huis’ die nodig zijn om de logistiek in uw magazijn goed te laten verlopen.

  1. Schoonmaakmiddelen

Als er iets is wat aandacht behoeft, is het de hygiëne in uw magazijn. Als deze niet op orde is, gaan er geheid problemen ontstaan. Zo kunt u denken aan verrotting van voedingsmiddelen, schimmelvorming en stankoverlast. Dit zijn stuk voor stuk onhygiënische toestanden die uw voorraad producten flinke schade kunnen toebrengen. Om deze reden is het aan te raden om een ruime voorraad schoonmaakmiddelen aan te leggen, die natuurlijk ook daadwerkelijk en regelmatig gebruikt dienen te worden. Het is verstandig om minimaal eens per week het magazijn grondig te reinigen met een goed schoonmaakmiddel. Veel bedrijven schakelen hiervoor een vast schoonmaker in, die gecertificeerd is, de juiste hygiënische middelen gebruikt en exact weet hoe uw magazijn schoon gehouden dient te worden… en te blijven!

Tot slot nog enkele tips

Tot slot nog een paar tips. Zorg dat u het personeel dat in het magazijn werkzaam is goed instrueert over de voorraden in uw magazijn, hen wijst op hun verantwoordelijkheid hierin en ze ook adviezen geeft over hoe magazijnmedewerkers de loods goed schoon kunnen houden.