Je hoort vaak over een groot tekort aan vakmensen in de bouwbranche. Dit tekort zal de komende jaren alleen maar groter worden. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat veel van de bestaande vakmensen, zoals stukadoors, langzamerhand met pensioen gaan. Ben je nu zelf al flink ervaren in het stukadoors vak of ben je bereid het te leren? Dan is het mooi om zelf een eigen stukadoorsbedrijf te beginnen. Natuurlijk moet je hiervoor wel een paar zaken regelen. Hier vertellen we je graag meer over.

Wat doet een stukadoor?

Het werk van een stukadoor is onmisbaar, zowel bij bestaande bouw en renovaties als bij nieuwbouw. De stukadoor zorgt ervoor dat de muren en plafonds netjes worden afgewerkt. Dit kan op verschillende manieren, zoals via raapwerk, lijstwerk en sierpleister. Sierpleister kan weer worden onderverdeeld in onder meer granol, spachtelputz en rustiekputz. Een goede stukadoor heeft ervaring met alle soorten stucwerk en voert deze tot in de perfectie uit. Hierna kunnen de muren worden geschilderd, behangen of betegeld.

Kennis van zaken

Je kunt het beste pas een eigen stukadoorbedrijf beginnen als je al wat jaren ervaring hebt. Zo is de tweejarige opleiding tot stukadoor een goede basis om in dit vak aan de slag te gaan. Heb je deze opleiding al afgerond en werk je al een tijdje als stukadoor? Dan is het een goed idee om een eigen bedrijf te starten. Realiseer je wel dat dit een aantal risico’s met zich meebrengt. De belangrijkste manier om deze risico’s te vermijden is door te zorgen voor voldoende klandizie en natuurlijk een goede administratie. Ben je zelf niet zo goed met cijfertjes? Dan kun je de administratie van je stukadoorsbedrijf uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Zorg voor goede verzekeringen

Zeker als zelfstandig ondernemer in de bouw is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Regel deze zaken daarom op tijd. Als stukadoor ben je elke dag fysiek bezig, waardoor je ook weer verschillende risico’s loopt. Je kunt het beste een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Daarnaast is ook de montageverzekering een goed idee. Voor je werkbus is er de eigen vervoerverzekering en voor het beschermen van je machines, materialen en voorraad is er de inventaris- en goederenverzekering.

Materialen regelen

Om het allermooiste stucwerk te kunnen leveren heb je natuurlijk de juiste materialen en middelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan plamuurmessen, troffels, speciekuipen en een raapbord. Daarnaast kun je het beste ook stevige ladders of een kamersteiger kopen. Hiermee kun je extra veilig op hoogte werken en zorg je over de hele muur of het hele plafond voor het beste eindresultaat. Zorg ervoor dat je voldoende geld hebt voor deze eerste investering in je nieuwe bedrijf.

Maak je bedrijf bekend!

Heb je alles op orde om je eigen stukadoorsbedrijf te beginnen? Dan is het alleen nog maar een kwestie van je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook moet je je bedrijf natuurlijk goed promoten. Je kunt reclame maken in de plaatselijke media, maar ook kun je al je vrienden, bekenden, familie en oude collega’s vertellen over jouw prachtige nieuwe bedrijf! Hoe meer mensen immers weten van jouw stukadoorsbedrijf, hoe meer klanten je uiteindelijk zult krijgen.