Het zijn de ‘stille’ stijliconen van je huis, een klein aspect en misschien ietwat ondergewaardeerd, maar zó belangrijk! We hebben het niet over je voordeur of je gevel, maar over raamdorpels. Deze beauty’s zijn super functioneel en maken de uitstraling van je woning helemaal af! Hoe kies je de raamdorpel die het beste bij jou en je woning past? Hoe maak je van raamdorpels hét visitekaartje van je huis? We geven je een paar tips!

Een verlengstuk van je interieur

Raamdorpels zijn er in verschillende soorten en maten en dus is er voor iedere woning wel een passend exemplaar te vinden. Hou je van een industriële look? Dan zijn bijvoorbeeld metalen of kunststof raamdorpels echt iets voor jou. Deze raamdorpels sluiten dan naadloos aan bij de stijl die je wilt uitdragen en zijn als het ware een verlengstuk van je interieur. Maar het creëren van stijl en karakter met raamdorpels kun je op diverse manieren doen. 

Een echt ambacht

Neem bijvoorbeeld hardsteen raamdorpels. Hardsteen is een veelgebruikt materiaal voor het maken van raamdorpels en is eenvoudig toepasbaar op verschillende stijlen. De donkere schittering van gezoet hardsteen ziet er bijvoorbeeld ontzettend mooi uit bij woningen met witgeverfde bakstenen. 

Er zijn meerdere manieren om deze raamdorpels te bewerken en vaak is dit nog een echt ambacht. De ambachtelijke aard van deze bewerkingsmethoden zorgt ervoor dat de raamdorpels daadwerkelijk een uniek karakter krijgen.  

Frijnen

Een mooi geleefd karakter kan worden gecreëerd door het frijnen van hardsteen raamdorpels. Het gladde oppervlak van de natuursteen wordt bij frijnen als het ware gefreesd. Dit kan machinaal maar ook ouderwets met hamer en beitel. Kerels van Steen is een partij die natuursteen nog om ambachtelijke wijze met gereedschap kan frijnen. Dit echte vakmanschap geeft hardsteen raamdorpels een robuuste uitstraling. Vroeger werd deze bewerkingsmethode ook vaak toegepast in de architectuur van kerken en kathedralen. Een perfecte manier om je woning een klassiek aangezicht te geven, toch?

Andere bewerkingsmethoden

Naast frijnen kent hardsteen nog twee andere bewerkingen: geschuurd en gezoet. Bij zoeten wordt het materiaal op een bepaalde manier geschuurd, waardoor de raamdorpel een mooi glans krijgt. Het schuren zorgt voor een matte uitstraling, perfect als je een neutrale look zoekt. 

Elke bewerking van hardsteen heeft zo zijn eigen charme. Of je nu frijnt, zoet of schuurt: hardsteen is ideaal materiaal voor je raamdorpels. Het kan lastig zijn om uit te zoeken wat het beste bij jouw woning past. Laat je goed informeren bij een professionele partij en bezoek eens een showroom. Een goed platform om zelf inspiratie op te doen is bijvoorbeeld Pinterest. 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen. Heel veel succes met het vinden van jouw perfecte raamdorpel!