Soms lijken de klussen in huis een stuk lastiger dan je denkt. Zoals zelf een gipsplafond maken. Uiteraard zijn er bepaalde uitdagingen die je tegenkomt tijdens een gipsplafond plaatsen. Weet je echter waar je op moet letten en wat de belangrijkste valkuilen zijn, dan is het makkelijker dan je ooit gedacht hebt. Heb je eenmaal de benodigdheden voor een gipsplafond plaatsen, dan is het een fluitje van een cent met de hulp van dit artikel.

Benodigdheden voor een gipsplafond plaatsen

Voor het plaatsen van een gipsplafond heb je een aantal dingen nodig. Dit zijn de materialen en gereedschappen die je in ieder geval niet mag vergeten:

  • Scherp mes;
  • Gipsplaatschroeven;
  • Hardboard;
  • Rolmaat;
  • Schaaf;
  • Rasp;
  • Steiger, trap of opstapje (afhankelijk van de hoogte van het plafond) ;
  • Waterpas;
  • Houtzaag;
  • Lange lat .

Begin eerst met het schoonmaken van het plafond. Zit er al een plafond, dan moet deze er uiteraard eerst uit. Verwijder alles tot de regels of balken die over het plafond lopen. Maak deze regels of latten ook schoon en verwijder uitstekende spijkers, schroeven en ander materiaal. Hoe schoner de aanslag is, hoe makkelijker zelf een gipsplafond maken wordt.

Het voorbereidende werk: de latten

Voordat je kunt beginnen met een gipsplafond plaatsen, moet er een basis gemaakt worden van latten waar de gipsplaten opgeschroefd worden. Het is verstandig om hier nauwkeurig mee aan het werk te gaan. De latten moeten haaks op de bestaande constructie van balken gemaakt worden. Zij moeten evenredig aan elkaar lopen en op gelijke hoogte bevestigd worden. De latten mogen maximaal 60 centimeter uit elkaar zitten wanneer er standaard gipsplafondplaten gebruikt worden. Een grotere afstand tussen de latten zorgt ervoor dat de gipsplaten van de latten zakken.

Zijn de latten bevestigd met stevige schroeven? Leg dan een lange waterpas of rechte lat over de latten op het plafond heen. Alle latten moeten de waterpas of lange lat raken. Is dit niet het geval? Zorg er dan voor dat de gaten opgevuld worden met hardboard onder de latten. Wanneer je gipsplaten monteert op latten die niet recht gemonteerd zijn, breekt de gipsplaat.

Een gipsplafond plaatsen

Wanneer de latten goed hangen, is het meeste werk eigenlijk al gedaan. Je kunt nu beginnen met zelf een gipsplafond maken met de gipsplaten die je hebt. Wanneer de gipsplaten op maat gemaakt moeten worden, leg je deze op een stevige ondergrond. Je legt een rechte lat over de afgetekende maat en snijdt met een scherp mes aan de zichtzijde door het karton. Heb je de hele lijn gehad, dan kun je de gipsplaat gemakkelijk afbreken en afsnijden aan de achterkant. Eventuele oneffenheden aan de afgesneden kanten kun je makkelijk wegwerken met een schaafrasp.

Het schroeven van gipsplaten

Zelf een gipsplafond maken wordt vaak een uitdaging genoemd omdat het erg vaak verkeerd gaat. Dit heeft bijna altijd te maken met scheve montage van de latten of het verkeerd schroeven van de gipsplaten. Schroef je gipsplaten vast, gebruik dan gipsplaatschroeven en schroef zover dat de kop van de schroef gelijkkomt met het karton van de gipsplaat. Zo kun je de schroef makkelijk wegwerken én weet je zeker dat de gipsplaat niet door de schroef valt omdat het karton het gewicht niet meer draagt. Gipsplaten monteer je altijd haaks op de onderliggende latten. Heb je alle gipsplaten hangen? Dan kun je direct aan de slag met de afwerking!