Underlayment is een plaatmateriaal dat is afgewerkt met een fineerlaag ter bescherming. Er zijn verschillende diktes, maar underlayment 18mm is de meest voorkomende. Underlayment is altijd van hout gemaakt, waarbij vurenhout de meest voorkomende is. Vroeger werden underlayment platen alleen gebruikt als constructiemateriaal voor bijvoorbeeld wanden, daken en vloeren, maar tegenwoordig zie je het ook steeds vaker toegepast worden in meubels en keukens. Vaak hebben de platen een speciale behandeling gekregen, waardoor ze brandwerend zijn.

Underlayment als ondervloer

We kennen underlayment dus vooral als constructiemateriaal, maar door de gladde oppervlakte kan dit ook erg goed dienst doen als ondervloer. Je legt dan dus eerst isolatiemateriaal, dan je underlayment en dan pas de vloer die je ziet, zoals bijvoorbeeld parket.

Underlayment van Fins vuren

Zoals gezegd komt de variant van vuren het meeste voor, en dat komt bijna allemaal uit Finland, ook wel Pellos Floor genoemd. Dit komt doordat het een hoge kwaliteit heeft en daarnaast een goede uitstraling en enorm duurzaam is. Daarnaast is het zo dat de underlayment platen van Fins vuren relatief licht van gewicht zijn. Hierdoor kun je er heel erg gemakkelijk mee werken. 

Wat zijn veelgebruikte toepassingen van underlayment?

De veelgebruikte toepassingen van underlayment zijn al veelzijdig, maar worden steeds veelzijdiger, omdat mensen er steeds meer toepassingen voor vinden. Underlayment blijkt dan ook voor veel meer zaken geschikt dan alleen voor het realiseren van een ondervloer. Professionals in de bouw kiezen vaak voor underlayment, maar we zien ook dat particulieren steeds vaker voor het gebruik van underlayment kiezen. Hierdoor ontstaan er unieke toepassingen die uiteindelijk uitgroeien tot onderdeel van de veelgebruikte toepassingen van underlayment. Enkele toepassingen van underlayment zijn: daken, vloeren, muren, verpakkingen, meubelstukken en bouwbeschuttingen.

Underlayment voor meubels

Tegenwoordig zien we bij meubelprojecten underlayment steeds vaker voorkomen, niet zo gek want het is hier uitermate geschikt voor. Underlayment wordt onder meer gebruikt bij het maken van kasten en kastindelingen, bedden, bed-ombouwen en stapelbedden. Daarnaast zien we dat underlayment ook steeds vaker in keukens wordt gebruikt.

Veel gebruikte toepassingen van underlayment in het interieur

Ook voor je interieur raden wij aan om voor vurenhout te gaan. Een heel belangrijk voordeel van vurenhout is de rustige, natuurlijke uitstraling. De kleur en sfeer kun je erg makkelijk combineren met de meest uiteenlopende interieurstijlen. Zo worden er regelmatig leuke wandplanken van gemaakt, maar underlayment wordt ook gebruikt voor het maken van grotere meubelstukken, zoals bureaus en kastdeuren. Underlayment is ook goed geschikt om te gebruiken als werkblad, het kan namelijk eenvoudig worden bewerkt en op meerdere manieren worden afgewerkt. Hierdoor kun je heel makkelijk zorgen voor de uitstraling die goed bij jou en je interieur past.