Rolgordijnen zijn weer helemaal in

Nadat rolgordijnen een tijdje uit de mode waren en het heeft moeten afleggen tegen de mooie houten luiken en lamellen, zijn ze tegenwoordig weer helemaal ‘back-in-business’. Dat is ook niet verwonderlijk, omdat de mogelijkheden om rolgordijnen zowel decoratief als functioneel in te zetten, eindeloos vergroot zijn. Het rolgordijn behoort daarbij tot de familie van de meest gebruiksvriendelijke raambedekking.

Rolgordijnen kopen

Een hele grote variatie aan keuzes van wat je in de winkels en shops kunt verkrijgen aan soorten gordijnen is niet alleen een luxe, maar kan de kieskeurige en stijlvolle decorateur ook behoorlijk wat keuzestress opleveren. Er bestaan rolgordijnen in verschillende soorten en maten. Sommige rolgordijnen zijn meer ‘functioneel ontworpen’, dat wil zeggen dat ze vooral bedoeld zijn om de zon te weren overdag. Deze rolgordijnen kunnen vaak worden gekenmerkt door hun lichtreflecterende raamkant. Dit is echter niet altijd wat door iedereen verstaan wordt als ‘esthetisch verantwoord’. Er bestaan tegenwoordig ook rolgordijnen die niet als zodanig worden ‘gebruikt’, maar die een puur decoratieve functie hebben. Bijvoorbeeld in een woonkamer met lange ramen. Het kan een behoorlijk stijlvolle keuze zijn om de ramen te decoreren met halve rolgordijnen met een stijlvol motief. Op die manier draag je bij aan een mooie en consequente huisstijl. Het licht reflecterende, verduisterende aspect speelt dan minder een rol.

Rolgordijnen ophangen

Dan heb je eindelijk je keuze gemaakt in de winkel over welk type rolgordijn je uiteindelijk in je huis of kantoor op wilt hangen. Hoe gebruiksvriendelijk ook: rolgordijnen ophangen is niet voor iedereen weggelegd. Vooraf is het van het grootste belang om de afmeting van je ramen te kennen; de gordijnen en het ophangsysteem moeten uiteraard wel ‘op maat gemaakt zijn’. Pas hierbij op dat je kozijnen niet mee-meet, tenzij je wil dat de gordijnen ook over de kozijnen heen kunnen rollen. In uitzonderlijke gevallen vindt men dit mooi, maar meestal kiest men toch voor andere raambedekking.

Hulp nodig?

Bij het kiezen van de juiste rolgordijnen die niet alleen bij jouw huis past, maar ook bij jouw eigen persoonlijke stijl, is het verstandig om advies in te winnen. Zo krijg je ook een beter idee van de mogelijkheden. Ook met rolgordijnen ophangen kan men van dienst zijn.