Een bouwlamp is een noodzakelijke verlichting op de een bouwplaats of een plek waar je aan het klussen bent. Bouwlampen geven een mooie egale en felle verlichting zodat je ook in donkere ruimtes een goed overzicht heb waar je mee bezig bent. Bouwlampen worden in de bouwwereld dan ook ontzettend veel gebruikt. Maar ook voor particulieren die zelf een verbouwing aan het uitvoeren zijn kan een bouwlamp zijn diensten bewijzen. Een goede bouwlamp is tegenwoordig gemakkelijk online te bestellen op Led bouwlampen shop, zodat je hiervoor niet een bouwmarkt hoeft te bezoeken. Waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van bouwlampen?

Het zijn alleen nog maar led lampen

De klassieke bouwlampen die voorzien zijn van gloeilampen of halogeenlampen zijn iedereen nog wel bekend. Maar sinds 2009 mogen er geen gloeilampen meer verkocht worden en in september 2018 is het verbod op de verkoop van halogeenlampen ingegaan. Dit houdt niet in dat je deze bouwlampen niet meer mag gebruiken, je kunt ze alleen niet meer kopen. Het alternatief zijn bouwlampen met led verlichting. Dit is geen ramp, want led heeft een groot voordeel ten opzichte van gloeilampen en halogeenlampen.

Het vermogen

Het grote voordeel van led lampen in bouwlampen is het verbruik van de klassieke gloei- en halogeenlamp absoluut niet rendabel was en bij led lampen juist wel. Bij gloeilampen en halogeenlampen wordt maar liefst 90% van de energie omgezet in warmte en is dus verspilde energie. Bij led lampen is dit juist andersom. 90% aan energie wordt in licht omgezet. Bij de klassieke bouwlamp was het ook gemakkelijk kiezen. Een bouwlamp met een hoog watt vermogen was het sterkst. Een zwakke bouwlamp was 150 watt, terwijl een zeer sterke bouwlamp 2000 watt was. Bij led verlichting gaat dit niet op. Een led lamp van 150 watt, kun je vergelijken met een klassieke gloeilamp- of halogeenlamp van 2000 watt. Het spreekt dan voor zich wat voor enorme energiebesparing je met led bouwlampen kunt bereiken. Daarnaast gaat een led bouwlamp wel tot tien keer zo lang mee.

Lichtkleur

Ook de lichtkleur is een belangrijk onderdeel waar je bij de aanschaf van een bouwlamp op moet letten. Zo is er verschil in warm licht en koud licht. De lichtkleur wordt weergegeven in Kelvin. Tot 3000K spreken we van warm licht, wat heel geschikt is voor sfeerverlichting in huis. Om goed en helder licht te verkrijgen zal een bouwlamp voornamelijk koud licht uitstralen. In de meeste geval is een bouwlamp tussen de 4000K en de 6000K voor het meest prettigste licht. Wil je extreem koud licht dan kun je ook een bouwlamp uitkiezen die gaat tot 10.000K.