Als een belangrijke onderdeel van elke ruimte zijn de kozijnen en ramen verantwoordelijk voor de uitstraling van interieur en exterieur en zullen deze de sfeer van de ruimte bepalen. Daarnaast zorgen de ramen en kozijnen voor isolatie en hebben deze dus invloed op de duurzaamheid en op je portemonnee. Heb jij bijvoorbeeld nog houten kozijnen, dan is er een grote kans dat in de winter veel warmte verloren gaat. Kozijnen vervangen, voor bijvoorbeeld kozijnen van kunststof, kan dan verstandig zijn. Maar kun je die kunststof kozijnen eigenlijk zelf vervangen?

Duurzaamheid is iets wat menig Nederland momenteel bezighoudt. Zo hebben steeds meer mensen duurzame zonnepanelen en ook een kunststof kozijn heeft de hoogste duurzaamheid Daarnaast beschikken kunststof kozijnen over flexibiliteit en robuustheid en zijn dus ideaal om te gebruiken! Het materiaal beschikt ook over opmerkelijke isolatie kenmerken voor een sterke basis, waardoor het de voorkeur heeft van mensen die milieuvriendelijke materialen in hun woning willen gebruiken zonder concessies te doen aan de kwaliteit. 

Als je eenmaal hebt besloten om voor kunststof kozijnen te gaan, dan is de volgende fase de installatie. En dit moet natuurlijk goed gebeuren: slecht geïnstalleerde ramen kunnen het uiterlijk verpesten en, misschien nog wel belangrijker: je kunt niet profiteren van de vele isolatie voordelen. Kunststof kozijnen hebben namelijk uitstekende warmte-isolerende eigenschappen om de energie-efficiëntie van huizen te verhogen. Ze reguleren de binnentemperatuur door de warmte binnen vast te houden en te voorkomen dat deze tijdens de winter ontsnapt. Ze blokkeren ook de overtollige warmte in de zomer en zorgen er dan juist voor dat het interieur koel blijft.

Installatie van kunststof kozijnen

Voordat je kunststof kozijnen installeert moet je controleren of de grootte van de nieuwe kozijnen klopt. Voor deze stap verwijder je alle ornamenten of meubels rond de ramen en meet je zowel het gat als het kozijn nogmaals op voor een probleemloze installatie. Nu weet je zeker of de maat van de oude kozijnen overeenkomt met de zojuist binnen gekomen kozijnen. Vervolgens zorg je ervoor dat de opening van de oude ramen iets breder en hoger is dan de nieuwe ramen voor een goede installatie.

Verwijdering oude kozijnen

Voor het installeren van nieuwe kunststof kozijnen moeten de bestaande kozijnen worden verwijderd. Het proces begint met het afdekken van de vloer met doeken. Daarna kun je beginnen met het oude kozijn te verwijderen. Hier is eigenlijk niet een methode voor, maar het hangt af van het materiaal van je oude kozijn, maar ook hoe deze is geïnstalleerd. Ga hierbij voorzichtig te werk, mocht er toch iets misgaan, dan heb je gelukkig de vloer afgedekt. Doe dit dan ook het liefste met dikke doeken die de vloer beschermen tegen een eventuele klap.

Installatie van kozijnen

Bij het plaatsen van de nieuwe kozijnen begin je met het plaatsen van het kozijn op de vensterbank. Zorg ervoor dat het strak tegen de raamstijlen aansluit en dat het kozijn correct in het metselwerk wordt vastgeschroefd. Vervolgens hijs je het kozijn omhoog en duw je deze in de opening terwijl je ervoor zorgt dat deze in de juiste positie staat. Vervolgens sluit en vergrendel je het buitenframe om een ​​goede pasvorm en de ideale isolatie te garanderen. 

Afdichting

Ten slotte moeten de kozijnen goed worden afgedicht en rond de kozijnen worden gekit om ervoor te zorgen dat er geen geluid, stof, insecten of andere beestjes of zaken de ruimte binnen kunnen komen. Gebruik een schuimafdichting op waterbasis om de installatieklus perfect te voltooien!