Wanneer je een ruimte, woning of pand wilt gaan isoleren dan kun je kiezen uit veel verschillende soorten isolatiematerialen. Deze materialen onderscheiden zich van elkaar door bijvoorbeeld hun vorm, het rendement of de prijs van het materiaal. Een veelgebruikt materiaal voor het isoleren van een woning of ruimte is steenwol. Steenwol is een materiaal dat ook wel rotswol wordt genoemd. Het materiaal wordt het vaakst gebruikt bij het isoleren van binnenwanden, gevels, vloeren, plafonds en daken. Steenwol is een isolatiemateriaal dat zich kenmerkt door een open structuur waardoor het anders is dan isolatiematerialen als pir en xps. Pir en xps isolatie hebben namelijk gesloten structuren.

De voordelen van steenwol isolatie platen

Steenwol is een materiaal dat beschouwd kan worden als een minerale wol met veel goede isolerende eigenschappen. Daarom gebruiken veel mensen steenwol om hun huis te isoleren. Maar wat zijn precies de voordelen van het gebruik van steenwol?

Veel isolatiematerialen zijn geschikt om ruimtes te isoleren voor het behouden van warmte of koele lucht in de ruimte. Steenwol heeft deze functie ook. Maar naast isolatie voor temperatuur heeft steenwol ook eigenschappen die ervoor zorgen dat het geluiden isoleert. Door deze geluiddempende werking wordt steenwol veel gebruikt in het isoleren van woningen. Het komt ook voor dat steenwol in combinatie met andere materialen wordt gebruikt zoals pir of xps platen.

Overige voordelen van steenwol isolatie platen zijn dat deze platen waterafstotend en brandwerend zijn. Daarnaast is steenwol een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal wat in de huidige samenleving erg belangrijk is. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal omdat het bestaat uit samengesmolten gesteenten waarbij het proces van smelten geen schadelijke stoffen de lucht in brengt. 

Steenwol wordt veel gebruikt bij het isoleren van ruimten omdat het een hoge belasting kan dragen. De hoogste belasting kan gedragen worden door steenwol isolatie platen. De structuur van de platen zorgt namelijk voor een extra verstevigende werking. 

Xps platen versus steenwol platen

Xps en steenwol zijn beide isolatiematerialen. Hoewel de materialen beide een prima isolerende werking hebben verschillende materialen wel van elkaar. Zoals de naam al zegt is steenwol een materiaal met een structuur van wol. Xps daarentegen is een meer gesloten structuur waardoor de xps platen harder zijn en niet vervormbaar tenzij je deze snijdt. 

Steenwol is een goedkoper isolatiemateriaal dan xps isolatie. Xps daarentegen is wel sterker en kan een hogere belasting dragen dan steenwol. Beide materialen zijn brandwerend. Een ander belangrijk verschil tussen steenwol en xps is dat steenwol isolatie platen vele malen dikker zijn en daarom meer ruimte innemen dan xps platen

Wanneer je op zoek bent naar het beste isolatiemateriaal en je twijfelt tussen twee materialen zoals steenwol en xps dan is het belangrijk om de verschillen tussen de materialen goed te onderzoeken. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke eigenschappen jij verwacht van je isolatiemateriaal en welke prijs je bereid bent om te betalen voor het materiaal. Vervolgens kun je eenvoudig inzien welk isolatiemateriaal het beste bij jouw klus past.