Ladders zijn gemaakt van een van de drie basismaterialen; hout, glasvezel en metaal (aluminium). De omgeving van jouw werkplek is de eerste factor bij het kiezen van het materiaal waarvan de ladder is gemaakt. Als je bijvoorbeeld in de buurt van elektriciteitsbronnen werkt, moet je niet voor een metalen ladder kiezen, aangezien dit een ​​elektrische geleider is. Ben jij benieuwd welke typen werkladders we onderscheiden en wanneer je welke het beste gebruikt? Lees dan snel verder!

Jouw lichaam kan een elektrisch circuit tot stand brengen tussen de elektrische stroombron, de ladder en vervolgens naar de grond in het geval van een incident met draad contact als je op een aluminium ladder staat te werken. Een elektrische schok tijdens het werken vanaf een ladder kan een val veroorzaken of ervoor zorgen dat het hart stopt, wat kan leiden tot ernstig letsel of de dood. Aan de andere kant, als er geen elektrische stroombronnen in het werkgebied zijn, is de aluminium ladder het lichtste in vergelijking met glasvezel of hout.

Er zijn ook verschillende soorten ladders vervaardigd voor verschillende doeleinden. Nogmaals, evaluatie van de werkomgeving en kennis van welke ladders beschikbaar zijn, stelt je in staat de juiste ladder voor de klus te kiezen. Elk van de volgende overwegingen heeft betrekking op veiligheidskwesties in de werkomgeving:

– Staat de ladder op een ongelijke ondergrond?

– Is de werkruimte druk met mensen en/of materialen?

– Welke obstakels bevinden zich op het pad van de klim?

Vervolgens moet de juiste ladderlengte worden gekozen. Het is onveilig om een ​​te lange of te korte ladder te gebruiken. Bij gebruik van bijvoorbeeld een trapladder is het niet toegestaan ​​om op de bovenste trede te staan ​​vanwege de grotere kans dat je je evenwicht verliest. En zo mogen bij gebruik van een verleng ladder de bovenste drie sporten worden gebruikt.

Een rechte ladder is te lang, bijvoorbeeld als de hoogte van het plafond verhindert dat de ladder in de juiste hoek kan worden opgesteld. Daarnaast is een verleng ladder te lang als de ladder meer dan een meter voorbij het bovenste steunpunt uitsteekt. In dit geval kan het gedeelte van de ladder dat boven het bovenste steunpunt uitsteekt als een hefboom werken en ervoor zorgen dat de onderkant van de ladder beweegt of wegschuift. Veiligheidsnormen vereisen een label op de ladder om het hoogste sta-niveau aan te geven.

Overweeg vervolgens het maximale gewicht dat de ladder veilig kan dragen. Om erachter te komen hoeveel gewicht jouw ladder zal dragen, kijk je naar je eigen gewicht en:

– Het gewicht van jouw kleding en beschermingsmiddelen;

– Het gewicht van gereedschappen en benodigdheden die je bij je draagt;

– Het gewicht van gereedschappen en benodigdheden die op de ladder zijn opgeslagen