De stukadoor is een specialist die zich bezighoudt met het aanbrengen van zogenaamd stucwerk op muren, vloeren en plafonds. Dat stucwerk kan dienen als verfraaiing van interieur maar ook als bescherming van de wand zelf en is dus onmisbaar voor elke woning. 

Het spreekt voor zich dat de stukadoor heel wat gereedschap gebruikt om dergelijke werken tot een goed einde te brengen. Wat meer informatie over het belangrijkste gereedschap van een stukadoor is dan ook wel interessant als je zelf aan de slag wil als doe-het-zelver of als beginnende professional op zoek bent naar het beste materiaal! 

Belangrijk stukadoor gereedschap voor een prachtig resultaat 

Het lijstje met tools voor een stukadoor is erg lang maar in onderstaand overzicht vind je enkele van de belangrijkste om elk stucwerk tot een goed einde te brengen: 

1. Een troffel 

De troffel is zonder enige twijfel een van de belangrijkste tools voor een stukadoor en wel omdat het gebruik ervan essentieel is om de specie, de basis van het stucwerk, op de wand, vloer of plafond aan te brengen. Een troffel is een soort van spatel waarmee de specie gemakkelijk kan worden opgeschept en uitgestreken op het te bewerken oppervlak. Er zijn ontelbaar veel soorten troffels verkrijgbaar in verscheidene formaten en materialen! 

2. Een mixer 

Vervolgens mag ook een goede mixer niet ontbreken in de gereedschapskist van de stukadoor. Een degelijke mixer zorgt ervoor dat de specie goed gemengd is, waardoor die dus ook veel gemakkelijker kan worden aangebracht op de muur, vloer of het plafond. Tal van bekende merken bieden mixers van uitstekende kwaliteit, die niet alleen erg duurzaam zijn maar ook een goed resultaat garanderen en gemakkelijk te hanteren zijn. 

stukadoor gereedschap

3. Een spaan 

Ook een spaan is een belangrijk gereedschap van de stukadoor, aangezien het zich perfect verleent om de specie die op het oppervlak is aangebracht mooi open te strijken en eventueel vaste patronen in de specie te drukken. Er zijn spanen met een kartelrand maar ook egale modellen zijn verkrijgbaar. Daarbij bestaan er meer dan genoeg opties met een verschillende handgreep, formaat en in uiteenlopende materialen! 

4. Een plamuurmes 

Ten slotte behoort ook het plamuurmes tot het belangrijkste gereedschap van een stukadoor. Een dergelijk mes is eigenlijk meer een soort van spatel die gebruikt wordt om oneffenheden in de aangebrachte specie glad te maken. Op die manier oogt het eindresultaat veel verzorgder en gaat het stucwerk daarbij ook langer mee!