Het wordt de laatste jaren steeds populairder. Houten gevelbekleding. Er zijn verschillende redenen voor het gebruiken van houten gevelbekleding. Ten eerste vindt men het heel erg mooi. Hout heeft een natuurlijk uitstraling en is relatief milieuvriendelijk. Wat ook veel mensen belangrijk blijken te vinden is de kleur. Naast de vele kleuren die je aan het hout kunt geven met verf, kun je het ook de originele kleur behouden voor een extra natuurlijke uitstraling. Echter is er dan één probleem: de verkleuring. 

De verkleuring van gevelhout

Het hout op een gevel gaat namelijk verkleuren. Dit komt door de zon. Zonlicht bevat namelijk ultraviolet. deze uv-straling zorgt voor de verkleuring. Dit werkt eigenlijk niet anders dan op de menselijke huid. Dit zorgt er voor dat het hout vergrijst. Deze grijze kleur wordt door veel mensen juist als mooi beschouwd. Andere mensen vinden het juist zonde. Zij kunnen het hout het beste behandelen met een beits voor gevelbekleding. Deze bestaan in verschillende kleuren, zowel dekkend als transparant. Voor mensen die juist wel vergrijzing willen valt de keus vaak op onbehandeld laten. Dit heeft echter een ander probleem: het hout vergrijst vaak niet egaal. 

Lelijke vergrijzing

De verkleuring van het hout is namelijk van heel veel factoren afhankelijk. Zo vangt de ene plank op een gevel meer zon dan de andere. Ook maakt ventilatie veel verschil. Dit is ook iets wat van plank tot plank en van gevel tot gevel kan verschillen. Het resultaat: lelijke vergrijzing. Wat ik bedoel met lelijke vergrijzing is een vergrijzing die totaal niet egaal gebeurt, met grote grijze, donkere en lichte vlekken als gevolg. Andere factoren die een rol spelen zijn de mate van vochtopname, ondergrond en meer. 

Equal Weathering

Gelukkig is er een oplossing. Je kunt namelijk gelijk het hout een vergrijsde kleur geven van verweerd hout. Dit kan je doen met een zogenaamde aging stain. Dit zijn vergrijzers voor gevelbekleding. Eigenlijk is het niets anders dan een beschermende beits of olie in de verweerde, grijze kleur. Dit zorgt voor een egaal vergrijsde gevel. Tegelijkertijd is het hout beschermd tegen houtrot, schimmel en verkleuring. Het zorgt er voor dat het hout jaren langer mee gaat en tegelijkertijd geeft het die kleur die veel mensen zo mooi vinden. Let wel op, het aanbrengen van deze producten kost wel wat tijd en aandacht. Het is namelijk verstandig om de gevel niet alleen aan de zichtzijde te behandelen maar rondom, anders trekt er veel vocht in het hout. Het beste is dus om je gevel te behandelen nog voor montage.