Welk behang kies jij?

Wanneer je voornemens bent de muren in je kamer aan te pakken met een nieuw behang, kan je kiezen uit verschillende soorten behang. Dit heeft wel effect op hoe je moet gaan behangen, niet elk behang kan namelijk behangen worden met dezelfde lijm. En de eigenschappen en hechting verschillen ook. Welk type past bij jouw wensen?

behangexpert.nl

Papier behang

Papierbehang is het goedkoopste behang en dat voel je ook terug in de structuur, het is best dun. Er zijn veel patronen beschikbaar bij dit type behang en is meestal makkelijk aan te brengen. Het grote nadeel van dit behang is dat het niet erg slijtvast is. Behang dus een ruimte waar je zeker weet dat het niet heel snel zal slijten zoals bijvoorbeeld een babykamer.

Vinyl behang

Dit type behang is een stuk sterker en maakt gebruik van een stuk vinyl als toplaag en een onderlaag wat meestal papier is. Omdat dit behang een spatwaterdichte eigenschap heeft en goed schoon te maken is, is het erg geschikt voor vochtigere ruimtes zoals een badkamer. Het nadeel is dat dit behang erg duur in aanschaf is. Bedenkt dus van te voren of je het nodig hebt in een ruimte.

Acryl behang

Dit is een type behang wat je niet altijd terug zal vinden in een interieur, maar wel geschikt is voor de creatieveling. Je kunt hier namelijk je gang gaan met acrylverf en zo je eigen patronen en ontwerpen maken. Het is ook nog eens duurzaam papier, dus als je graag het milieu spaart, is dit een erg goede optie.

Glasvezel behang

Wanneer je dit behang haalt, weet je zeker dat je een erg sterke behangsoort hebt. De structuur is gemaakt van kleine glasvezels en is in diverse patronen geweven voor extra stevigheid. Wanneer je dit aanschaft moet je wel rekening houden dat je voor kleuren zelf aan de slag zult moeten gaan, wit is namelijk de standaardkleur.

Textiel behang

Dit is een behang wat bestaat uit synthetische vezels, het is een mooi behang wat meestal geplaatst wordt met een papieren of vlies onderlaag. Vanewege het materiaal betaal je ook hier meer voor de kwaliteit.

Vliesbehang

Dit is het meestgebruikte behang in huishoudens. Dit materiaal is zeer geschikt voor de moeilijke muren waarbij niet alles egaal recht is en flexibeler reageert dan de goedkopere types behang zoals papier. Het is makkelijk op te brengen en te verwijderen

Welke lijm?

Met al die verschillende soorten behang dien je goed op te letten welke lijm je moet gebruiken. Dit staat altijd op de verpakking aangegeven. Zorg dat je de goede lijm hebt en klonten zoveel mogelijk vermijdt.