Aluminium is een veelgebruikt metaalmateriaal dat in veel verschillende toepassingen wordt gebruikt. Het is een licht, sterk en duurzaam materiaal dat op veel manieren van waarde is voor de industrie en de samenleving. In dit artikel gaan we bespreken waarom aluminium zo populair is en in welke industrieën het veel wordt gebruikt.

Aluminium is licht maar sterk

Eén van de belangrijkste eigenschappen van aluminium is dat het extreem licht is in verhouding tot zijn sterkte. Dit maakt het ideaal voor toepassingen waar gewicht een belangrijke rol speelt, zoals in de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en de bouw. 

Bijvoorbeeld in de auto-industrie, waar gewicht een belangrijke factor is voor de prestaties van de auto en de brandstofefficiëntie, wordt aluminium steeds vaker gebruikt in plaats van staal voor onderdelen zoals carrosserieën en motorkap.

Een zeer duurzaam materiaal

Aluminium is ook een zeer duurzaam materiaal. Doordat aluminium zelf een beschermende laag aanmaakt wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, beschermt het zichzelf als het ware. Dit komt doordat een dunne oxidelaag vormt op het materiaal. Ook worden eventuele beschadigingen uit zichzelf hersteld. Doordat deze namelijk opnieuw worden blootgesteld aan zuurstof. Dit maakt het een efficiënte keuze voor toepassingen in de bouw of infrastructuur.

Aluminium is ook corrosiebestendig, wat betekent dat het niet snel roest. Dit maakt het ideaal voor producten die worden blootgesteld aan weersomstandigheden, zoals verlichting, reclameborden en buitenmeubilair. Dit helpt om de levensduur van deze producten te verlengen en de kosten voor vervanging te verminderen.

Bewerkbaar en recyclebaar

Komt er een einde aan de levensloop van aluminium? Dan hoeft het niet weggegooid te worden. Aluminium is namelijk 100% recyclebaar materiaal. Het kan vrijwel oneindig veel keer hergebruikt worden zonder verlies van kwaliteit of sterkte, wat het een zeer milieuvriendelijk materiaal maakt. Dit is belangrijk in een tijd waar het milieu en duurzaamheid steeds belangrijker worden.

Hiernaast is aluminium goed te bewerken. Aluminium is van zichzelf een zacht materiaal, dat eenvoudig verbogen kan worden in de gewenste vorm. Ook kan het materiaal gemakkelijk geknipt of gezaagd worden, zodat het in allerlei verschillende toepassingen gebruikt kan worden.

Toepassingen

In dit artikel hebben we al een aantal toepassingen van aluminium benoemd, waaronder in de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en de bouw.

Hiernaast wordt aluminium ook veel gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het wordt vaak gebruikt voor de verpakking van voedingsmiddelen en dranken, omdat het licht van gewicht is, corrosiebestendig en goed af te sluiten. Dit helpt om de versheid van de producten te behouden en de houdbaarheid te verlengen.

Aluminium wordt ook veel gebruikt in de elektronica-industrie. Het wordt vaak gebruikt voor de productie van laptops, smartphones en andere elektronische apparaten. Dit helpt om de producten lichter en dunner te maken en de prestaties te verbeteren.

In samenvatting, aluminium is een veelzijdig, sterk, duurzaam en milieuvriendelijk metaalmateriaal dat in vele industrieën en sectoren van waarde is. Zijn licht gewicht en duurzaamheid maken het ideaal voor vele toepassingen, terwijl de mogelijkheid tot recycleren ervoor zorgt dat het een verantwoorde keuze is voor een duurzame toekomst.