Vanuit je appartement toegang hebben tot een balkon of terras is een zegen, zeker als je in een stad woont waar je niet direct groen bij de deur hebt. Elke seconde die je in de zomer aan het chillen bent op je balkon, kan dan aanvoelen als een minivakantie. We hebben enkele ontwerpideeën bij elkaar gezet die ervoor zorgen dat het je favoriete ontmoetingsplek wordt om te genieten van het warme weer… en niet alleen door de het fijne tuinmeubilair dat er staat. Laat je inspireren door deze tips en geniet dit jaar nog meer van de zomer op je balkon of terras!

Maak van je terras of balkon een groene oase

Als je veel planten om je heen hebt, voel je je net iets dichter bij de natuur. Het ophangen van veel kleine planten is een goed idee als je geen zin hebt om met grote, zware potten te sjouwen. Kleine hangende potten zijn perfect om delen van je balkon te verbergen die niet zo mooi zijn om naar te kijken, zoals een kale hoek of een grijze muur. Deze opzet op grotere schaal wordt vaak een ‘verticale tuin’ genoemd. 

Mediterrane planten zoals salie, tijm, rozemarijn en lavendel, maar ook klassieke bloemsoorten zoals geraniums, petunia’s en madeliefjes zijn ideaal voor zonnige balkons en terrassen. Fuchsia’s zijn meer geschikt voor schaduwrijke hoeken, omdat ze ook zonder veel zon goed overleven.

Stel stijlvol terrasmeubilair samen

Je hebt een paar tuinmeubelen, zoals een tuin eetset, nodig als je je terras wilt gebruiken als verlengstuk van je appartement. Je hebt een breed scala aan opties tot je beschikking, en meubels gemaakt van pallets zijn de juiste keuze als je zelf aan de slag wil. Tafels en banken van pallets zijn erg trendy geworden. 

Toch kiezen de meeste mensen voor terrasmeubilair dat meteen op het balkon gezet kan worden. Heb je wat opbergruimte nodig, dan moet je daar rekening mee houden, want de ruimte op een balkon is beperkt. Je kunt dit bijvoorbeeld opvangen door een bankje te kopen dat ook dienst kan doen als opslag. En met eenvoudige houten planken of wijnkisten kun je ook fantastische opbergplekken creëren.

Installeer praktische rekken

Om nog even terug te komen op bovengenoemde pallets: deze hoeven niet altijd op de grond te worden geplaatst. Heb je er ooit aan gedacht om ze aan de muur te hangen? Zo tover je ze in een oogwenk om tot een handige doe-het-zelf kast. Om een pallet als opbergruimte te gebruiken hoef je alleen maar een paar montage planken van onderaf vast te schroeven. Door kleine aanpassingen te doen, zoals het toevoegen van houten bakjes of haken, kun je deze flexibel afstemmen op jouw wensen. Schuur het op, schilder het en personaliseer het – the sky is the limit!

Hang de juiste verlichting op

Sfeerverlichting is een must als je ook ’s avonds van je terras wilt genieten. Vooral gloeilampen op zonne-energie zijn momenteel erg populair. Je kunt deze eenvoudig online bestellen of halen bij je plaatselijke bouwmarkt. Het mooie is dat je ze overal kunt ophangen zonder dat je met een wirwar van kabels hoeft te worstelen. Een ander pluspunt is dat ze meestal niet veel zonlicht nodig hebben om op te laden en later in het donker op te lichten. Je kunt ook creatief zijn met je verlichting en gebruik maken van een lichtslinger. Wie er een nog romantischer tintje aan wil geven, kan ook een betoverende tuindecoratie maken van hanglampen met kaarsen!