Wanneer de wens bestaat om energie te besparen en het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken denken veel mensen al snel aan zonnepanelen. Deze panelen groeien al tijden in populariteit en de kwaliteit is er door de jaren heen ook stevig op vooruit gegaan. Maar wat moet u allemaal weten, alvorens u deze duurzame investering doet?

Het type

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen op de markt. U moet dus eerst bepalen welk type past bij uw wensen, budget en bij uw energieverbruik. Er wordt in de meeste gevallen onderscheid gemaakt tussen drie soorten zonnepanelen: monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne panelen en amorf panelen. Over het algemeen hebben de monokristallijne het hoogste rendement. Deze bestaat uit één kristal die met fotovoltaïsche cellen het licht omzetten in energie. De polykristallijne panelen bestaan uit meerdere kristallen en hebben over het algemeen een iets lager rendement. De amorf panelen hebben het laagste rendement en zijn in veel gevallen het goedkoopst. Deze panelen hebben dan ook veel oppervlakte nodig om wat bij te kunnen dragen op de energielevering.

De benodigdheden

Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft dan bent u er nog niet helemaal. Om het opgevangen zonlicht om te kunnen zetten in bruikbare stroom is er namelijk nog een omvormer nodig. Hiervoor is in veel gevallen een aanpassing in de meterkast nodig, omdat er een aparte groep moet worden gemaakt. Naast de omvormer heeft u ook nog een monitor nodig, waarop u kunt zien hoeveel energie de installatie daadwerkelijk oplevert. Deze komen in allerlei soorten en maten. Het is dus raadzaam om u hier van tevoren in te verdiepen bij de installateur.

Het rendement

Over het algemeen worden zonnepanelen gezien als een goede investering. De aanschaf, van gemiddeld zo’n vijfduizend euro, wordt binnen ongeveer zes jaar terugverdiend. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals het weer of het soort paneel. Door de oplopende energieprijzen kan de terugverdientijd zelfs nog korter uitvallen. In het geval dat uw panelen meer stroom opwekken dan ze verbruiken, kunt u energie terugleveren aan het stroomnetwerk. Dit wordt nu nog verrekend met de stroom die u verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Er zit echter wel wat verschuiving in deze regeling.  Vanaf 1 januari 2023 wordt namelijk de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%. Tot 0% in 2031.

De plaatsing

Voor een optimaal rendement is de plaatsing van de panelen ook van groot belang. In de meeste gevallen liggen de panelen op het dak, om zo de ideale hellingshoek te realiseren. De hoek die de beste opbrengst met zich meeneemt ligt rond de 35 graden. Iets steiler, of iets minder steil doet niet enorm veel af aan het rendement. Ook wordt er aangeraden om de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen, om zoveel mogelijk zonuren mee te pakken. De gecertificeerde installateur kan hierover adviseren.