Gedurende het bezoek aan de bouwwinkel kijk ik iedere keer opnieuw mijn ogen uit. Zoveel verschillende producten! Zodra ik een klus voor ogen heb, wil ik daar direct mee aan de slag. Maar tijdens het bezoek in de bouwwinkel verlies ik langzamerhand de hoop in mijn klus talenten. Wat heb ik nodig?

Bij de schroefafdeling zakt de moed mij daadwerkelijk in de schoenen. Tientallen, wellicht zelfs honderden verschillende schroeven, verspreid over de gehele wand van de bouwwinkel. Het is lastig om uit het grote assortiment de juiste schroef mee te nemen. Om deze situatie te voorkomen, delen wij hieronder enkele informatie over diverse schroeven. Hopelijk wordt het voortaan iets gemakkelijker om de juiste schroeven in het winkelmandje te leggen.

Bolkop, lenskop of platkop houtschroef

Deze schroef is geschikt voor houten materialen. De schroef blijft, doordat de schroefdraad niet volledig tot de kop doorloopt, op het materiaal liggen. De houtschroef heeft in de meeste gevallen een gleufkop. 

Spaanplaatschroef

De spaanplaatschroef heeft een posidriv-kruiskop en schroefdraad die lopen tot aan de kop. Dankzij de grove schroefdraad en de scherpe punt zal de schroef gemakkelijk in het hout verdwijnen en is voorboren vaak niet vereist. 

Gipsplaatschroef

Ten opzichte van de spaanplaatschroef is de gipsplaatschroef is de schroefdraad fijner. De schroef is namelijk voorzien van een Philips-kruiskop. Het is hierbij belangrijk dat er ook gebruik wordt gemaakt van een PH of PZ schroevendraaier.

Houtdraadbout

Deze schroef is in staat zware objecten te tillen. Vaak wordt dit soort schroef toegepast bij de plaatsing van een radiator, balk in een betonnen vloer of zware tafelpoten. De zeskantige kop is vast te draaien aan de hand van een steek- of ringsleutel.

Parker

Een parker valt onder de metaalschroeven, waarbij de scherpe schroefdraad doorloopt tot aan de kop. Om de parker in het metaal te bevestigen, zul je vooraf met een metaalboor een iets kleinere diameter dan de diameter van de parker moeten boren, zodat de parker gemakkelijk door het metaal zal dringen.

Schroefoog, -haak en -duim

De meeste schroeven helpen bij de bevestiging van twee materialen aan elkaar. Deze schroeven zijn echter bedoeld om materialen aan op de hangen. Bij een schroefoog zal de ring geheel gesloten zijn, terwijl de ring bij de schroefhaak voor een deel geopend is. De schroeven zijn gemakkelijk vast te draaien met een schroevendraaier, waarbij de schroevendraaier door de ring gestoken wordt en de ring als hefboom in gebruik wordt gesteld om kracht te kunnen zetten.