Een huis kopen is voor de meeste mensen de grootste aankoop van hun leven. Natuurlijk wil je dan dat die aankoop goed gaat en dat je niet voor onverwachte problemen komt te staan. Bij het kopen van een nieuw huis, kunnen die problemen zich voordoen in de vorm van verborgen gebreken. En hoe ouder de woning, hoe meer kans op dergelijke gebreken. Een manier om dit risico uit te sluiten is door een bouwtechnisch onderzoek te laten doen. Er wordt dan een bouwkundige keuring gedaan die jou én je hypotheekverstrekker zekerheid geeft over de staat van de woning. En dat haalt een hoop stress weg.

Inspectie uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur

Bovengenoemde bouwkundige keuring is een inspectie die wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur, die daarvoor het hele pand checkt. Zo wordt de staat van diverse bouwkundige elementen bekeken, zoals dakbedekking, dakbeschot, ramen, kozijnen, vloeren en voegwerk. Ook wordt de elektra nagekeken en controleert hij of zij op mogelijke gevaren zoals de aanwezigheid van asbest of koolmonoxide.

Erg verstandig als je een ouder pand wil aanschaffen

Zeker als je erover nadenkt om een oudere woning te gaan kopen, is het aanvragen van een bouwkundig rapport als koper verstandig. Bij een hypotheek met NHG is het in bepaalde gevallen zelfs verplicht. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de taxateur tijdens het uitvoeren van zijn taxatie achterstallig onderhoud ontdekt. De hypotheekverstrekker wil dan weten hoe groot de onderhoudskosten zijn in relatie tot het aankoopbedrag.

Objectief beeld van de waarde en staat van het huis

Het bouwkundige onderzoeksrapport geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde en staat van het huis. In het rapport vind je een beschrijving, en daarnaast ook foto’s, van de eventuele bouwtechnische gebreken die bij de keuring werden aangetroffen. Het is dus verstandig om bij een ouder huis altijd een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Vaak krijg je dan een begroting van de kosten van de mogelijke herstelwerkzaamheden.

Een bouwtechnische inspectie kan op verschillende momenten worden uitgevoerd

Een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische inspectie of bouwkeuring genoemd, kun je op verschillende momenten laten uitvoeren. We raden echter aan om dit vóór het uitbrengen van je bod te doen, omdat het je meer inzicht geeft in de waarde van de woning en een betere onderhandelingspositie verschaft als het daadwerkelijk over de verkoopprijs gaat.

Tijdens de onderhandelingen

Het is ook mogelijk om tijdens de onderhandelingen een bouwtechnische inspectie te laten uitvoeren. Zeker als de verkopende partij een bod onder de vraagprijs direct accepteert, is het verstandig om het koopcontract niet te snel te tekenen, maar te wachten op het rapport. Je kunt overigens ook ná het tekenen nog een bouwkeuring laten uitvoeren, maar dan zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Ontbindende voorwaarde

Al enkele jaren is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. De concurrentie ligt altijd op de loer en daarom is het logisch dat je als koper niet te lang wil, en kunt, wachten met het tekenen van het koopcontract. Heb je echter nog geen bouwkundige keuring laten uitvoeren? Laat de uitkomsten van het bouwkundig rapport dan opnemen als ontbindende voorwaarde in het contract. Op die manier kun je het koopcontract al wel tekenen, maar is deze herroepbaar als uit de bouwkundige inspectie verborgen gebreken blijken te komen.

Denk daarom van tevoren goed na over het bedrag dat je aan eventueel achterstallig onderhoud uit zou willen geven. Dit komt immers bovenop de som die je voor het huis gaat betalen. Laat in het koopcontract bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarde opnemen dat uit het bouwkundig rapport geen onderhoudskosten hoger dan € 7.500 mogen blijken. Neemt dit echter niet blindelings over, maar laat je over de juiste ontbindende voorwaarden informeren door een aankoopmakelaar.