Als je overweegt om glazenwasser te worden, dan moet je geen hoogtevrees hebben. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veiligheidseisen. Wil je weten wat een glazenwasser doet en met welke tools? In dit artikel kom je alles te weten over het gereedschap van een glazenwasser. 

Glazenwasser: het beroep

Het beroep van een glazenwasser werd erkend in 1878 en bestaat inmiddels dus meer dan 140 jaar. Die erkenning hing samen met een groei van het aantal glazenwassers. Gebouwen werden steeds hoger en mensen konden zelf niet meer bij hun ramen komen. Onder glazenwasondernemers zijn er veel familiebedrijven. Het is beroep waarin je fysiek hard moet werken, vaak op (grote) hoogte. Om de kans op ongelukken te verminderen, zijn er sinds 2004 strengere regels van kracht rondom de veiligheid van glazenwassers. Tot maximaal 8 meter hoogte mag er op een ladder gewerkt worden en valbescherming is verplicht. Een glazenwasser werkt voor zowel particulieren als zakelijke klanten. 

Belangrijkste gereedschap

Schone en glinsterende ramen, wie wil dat nu niet? Voor een glazenwasser is het hebben van de juiste benodigdheden daarom cruciaal. Op die manier kan hij of zij zijn werk optimaal uitvoeren. Er zijn een aantal basismaterialen. Hieronder vind je een lijst met het belangrijkste gereedschap dat deze professionals dagelijks gebruiken: 

• Een emmer voor warm water en sop 
• Een spons om de ramen te wassen 
• Een inwasser om de ramen te reinigen 
• Een lederen lap voor een perfect streeploos resultaat 
• Een raamtrekker om de ramen mee droog te trekken 
• Een ladder 
• Een gondel of hangladder voor het werken op grote hoogte 

Het gebruikte glazenwasser gereedschap verschilt uiteraard per bedrijf. De ene glazenwasser geeft de voorkeur aan een spons, de andere glazenwasser gebruikt liever een inwasser. Voor het droogtrekken van de ramen wordt er gebruikgemaakt van een raamtrekker. Iedere glazenwasser heeft hier een eigen techniek en methode voor. Het is echt een kunst om een volledig streeploos raam te krijgen. 

Overig gereedschap van een glazenwasser

Hierboven hebben we de belangrijkste tools voor een glazenwasser opgesomd. Er zijn echter nog een aantal andere benodigdheden die bij de uitrusting van glazenwassers horen. Denk bijvoorbeeld aan: 

• Een glasschraper: handig voor het verwijderen van verfresten, stickers en lijm 
• Uitschuifbare telescoopsteel: het is dan niet altijd nodig om op een ladder te staan 
• Glazenwasser handschoenen voor het beschermen van de handen bij koud weer