Ga je zelf een schuur bouwen, dan heb je veel beslissingen te nemen. Het gaat dan ten eerste om de constructie en welk soort schuur je graag wilt hebben. Maar de belangrijkste keuze is misschien wel welke materialen je gaat gebruiken. Het gebruikte materiaal kan namelijk het uiterlijk van je schuur bepalen, maar ook de duurzaamheid. Welke opties zijn er allemaal voor het dak van je schuur?

Bitumen

Wanneer je van boven naar Nederland kijkt, lijkt het wel of op alle schuurdaken bitumen ligt. Het is een zeer populaire dakbedekking dat al jarenlang op vooral platte daken wordt gebruikt. Bitumen is gemaakt van aardolie. Het is een uitermate sterke dakbedekking dat van nature waterdicht is. Verder is het een zeer duurzame dakbedekking dat weinig onderhoud vergt. Moet er toch wat gerepareerd worden, dan is het een kwestie van het beschadigde deel uitsnijden en een nieuw gedeelte plaatsen. Traditioneel wordt bitumen op het dak gebrand, maar er is tegenwoordig ook bitumen verkrijgbaar die je op het dak kunt plakken.

Golfplaten

Iedereen kent de golfplaten wel. Ze worden vooral gebruikt voor afdakjes. Maar er zijn verschillende modellen van verschillende materialen te koop. Zo zijn golfplaten ook zeer geschikt als schuurdak. Denk bijvoorbeeld aan een stalen golfplaat. Staal is nagenoeg onverwoestbaar en bestand tegen alle weersomstandigheden. Daarnaast is een golfplaat niet saai om te zien en geeft het je schuur enige karakter. Wanneer je golfplaten voor je schuurdak gebruikt, maak je dak dan licht hellend. Dit zorgt ervoor dat hemelwater goed van het dak afgevoerd wordt.

PVC

Een dakbedekking van PVC is momenteel erg modern en in opkomst. PVC dakbedekking is zeer sterk en heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Je kunt hierbij kiezen uit diverse kleurstellingen, zodat je schuurdak ook goed matcht met het dak van je huis. Kies je voor witte PVC dakbedekking, dan is het dak van je schuur ook nog eens beschermd tegen de hitte. Van nature is PVC waterdicht en vergt het nauwelijks onderhoud. Jaarlijks het dak schoonhouden is wel noodzakelijk om de levensduur te behouden.

EPDM

EPDM neemt in sneltreinvaart de populariteit van bitumen over. EPDM is een dakbedekking van rubber en heeft een extreem lange levensduur van wel 40 jaar. Mos en alg zal zich niet aan rubber hechten, dus je hebt nagenoeg geen onderhoud aan dit dak. Een EPDM dak is volledig waterdicht en daarnaast zeer goed bestand tegen extreme temperatuursverschillen.