Je denkt er al langer over om een tuinhuis achter in je tuin te zetten maar het komt er maar niet van. Misschien omdat je niet precies weet wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een tuinhuis? We helpen je graag een stukje op weg.

Welke functie krijgt jouw tuinhuis?

De eerste en belangrijkste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden: waar ga je je tuinhuis voor gebruiken? Alleen voor opslag? Of ga je er ook je hobby beoefenen? Zullen er af en toe gasten slapen? Of wordt het een verblijfplaats voor je dieren? Wil je er een veranda of overkapping bij?

Budget

Ook een belangrijke factor is jouw budget. Je kan grote plannen hebben voor een prachtig tuinhuis maar het moet wel gefinancierd worden. Het gaat niet alleen om het tuinhuis maar ook om bijvoorbeeld het plaatsen daarvan, elektriciteit en eventueel watertoevoer aanleggen. Misschien moet er ook bestrating worden aangelegd of verplaatst? Ga je je tuinhuisje laten plaatsen of zelf bouwen?

Voorzieningen

We noemden al even elektriciteit en water. Hoeveel stopcontacten wil je? Welke verlichting en buitenverlichting? Wil je een spoelbak met kraan, en wellicht een eenvoudige douche of buitendouche? Hoe ga je je tuinhuis verwarmen in de koudere periodes?

Welke materialen

Je kan je tuinhuis zo duur (en zo goedkoop) maken als je zelf wil. Een belangrijke invloed hierop heeft jouw keuze voor materialen. Bedenk wel dat goedkoper materiaal minder duurzaam is, meer onderhoud nodig heeft en eerder aan vervanging toe is. Het is dus verstandig om mogelijkheden goed naast elkaar te zetten en te vergelijken.

Vergunningen

Het is verstandig om ruim van te voren een vergunningscheck uit te voeren. Wellicht hoef je voor jouw tuinhuis geen vergunning aan te vragen. Dat is o.a. afhankelijk van de grootte en de ligging van het perceel waarop jouw huis staat. Je kunt eenvoudig online checken welke regels er gelden in jouw gemeente.

Tot slot

Zo zie je maar dat er heel wat komt kijken bij een tuinhuis kopen. Je moet vooral van tevoren over van alles nadenken. Maar als jouw prachtige tuinhuis er straks eenmaal staat, zal je blij zijn dat je dit goed had voorbereid, en nu genieten maar!